Примативність.

Примативність – покажчик сили природжених поведінкових програм по відношенню до розсудливо-мотивованої поведінки. Ззовні вона виражається в схильності до емоційно-обумовлених вчинків, і має саме непряме відношення до інтелекту і культури, як таких, так само, як і до темпераменту.

Країни Сходу примітивність 70%, пострадянські країни -45%, старі демократичні традиції – 30-40%, 100% тільки інстинкти тварин.

Наприклад тварини повністю інстинктивні - само поняття інстинкту було вперше запропоноване на підставі вивчення поведінки комах. Така поведінка, не дивлячись на його складність, є цілком жорсткою поведінковою програмою, принципових відхилень від якої тварина не допускає - або так, або ніяк. У новій для такої тварини обстановці його поведінка стає безглуздою, і в цьому його головний недолік. У ході ж еволюції хребетних, у міру ускладнення нервових систем, поведінкові програми стають все більш гнучкими, природжені поведінкові схеми у все більшому ступеню стають лише тенденціями, йдучи від жорсткої детермінованої дії.

До людини це відноситься повною мірою - інстинктивні і розсудливі мотивації в поведінці мають порівнянний порядок величини. І що особливо для нас важливе - відношення ступеня впливу перших і других можуть сильно відрізнятися у різних представників роду людського. І ось саме це відношення і виражає поняття примативності.

Якщо хтось майже не схильний до впливу своїх інстинктів, живе тільки розумом - примативність такої людини низька. При всім тім, що зниження примативності - явно генеральна лінія еволюції HOMO SAPIENS, такі люди не завжди сприятливо сприймаються такими, що оточують. Їх, буває, знаходять нудними, прісними і незрозумілими. І навпаки - високопримативна людина, що вельми «ведеться» на голос своїх інстинктів, може сприйматися як яскрава, цікава і захоплююча особа, хоча практично контакт з нею може приносити дуже багато клопоту і проблем. І це закономірно - адже інстинктивна «правильна» поведінка однієї людини з великою вірогідністю викликатиме в тих, що оточують ті або інші інстинктивні ж відгуки, яскраво забарвлені емоційно. Неспроста серед високопримативних людей так багато діячів мистецтв.

На побутовому рівні примативність сприймається швидше як емоційність, імпульсна, але зовсім не обов'язкова безкультурність. Адже інстинктивні програми, виявивши збіг внутрішніх сигнальних ознак з якими ці чинники зовнішньої обстановки, породжують відповідні емоції, і високопримативна особа їм охоче підкоряється. Низькопримативний чоловік, навіть випробовуючи ті ж по силі емоції, здатний поступатися їм всупереч.

Рівень примативності в основному детермінований генетично і умовами внутрішнього розвитку. Він вельми слабо міняється в ході виховання і освіти, проте сам може впливати на виховання і здібності до здобування освіти того або іншого вигляду. Буває, що людина з серйозною науковою освітою в життєвих питаннях може не довіряти своїм знанням, більше покладаючись на відчуття. І навпаки.

Важливий вплив примативності на відношення до ієрархічної боротьби. Дуже низькопримативна людина живе як би поза первісною ієрархією; високопримативна, навпаки.

Наприкінці доречно підкреслити, що примативність є узагальнюючим поняттям, що показує середню силу всіх інстинктивних програм поведінки. Проте такі програм досить багато, зокрема - суперечливих, і кожна може мати різну силу, що додатково заплутує спостережувану картину.

Природжені поведінкові програми тісно повязані з поведінкою, що базується на таких інстинктах:

- самозбереження;

- група важливих ієрархічних інстинктів;

- інстинкт екологічної ізоляції видів;

- група сексуальних інстинктів;

- територіальні інстинкти;

- інстинкти самозбереження чисельності виду.

Чим вище рівень примативності, тим більше людина є «рабом» своїх відчуттів, імпульсів і настроїв.

Примативність має лише непряме відношення до інтелекту і культури як таким, так само як і до темпераменту в координатах холерик - флегматик.








Дата добавления: 2015-04-07; просмотров: 1707;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.