ТЕХНОЛОГІЧНА МІНЕРАЛОГІЯ РУД

Гостра потреба розвитку технологічної мінералогії як однієї з головних складових прикладної мінералогії постала внаслідок різкого погіршення якісних показників рудної сировини. Ефективна переробка цієї сировини пов'язана з проблемою її комплексного використання, розробкою безвідходних та маловідходних технологій. Досягти цього практично неможливо без забезпечення технологів детальною достовірною інформацією про якість руд, які містяться безпосередньо в надрах, без постійного контролю за складом і властивостями руд, що надходять на збагачення.

Таку інформацію забезпечують спеціальні види мінералого-технологічних досліджень, про що, зокрема, зазначено в працях Л.А. Барського, В.З. Близьковського, Ю.Б. Генкіна, Ю.Г. Гершойга, А.І. Гінзбурга, Д.П. Григор'єва, М.П. Джонса, О.П. Іванова, В.М. Ізоітко, Ю.Н. Кемерона, Н.В. Петровської, Б.І. Пирогова, П. Рамдора, В.І. Ревнивцева, Г.О. Сидоренко, М.П. Юшкіна.

Мінералого-технологічні дослідження сприяють інтенсифікації використання багатств надр шляхом підвищення видобутку корисних компонентів, комплексного використання руд, створення більш економічних рентабельних технологічних схем переробки руд і концентратів, використання нагромаджених відвальних продуктів (відвалів, шламів, шлаків тощо), застосування у промисловому виробництві нових видів мінеральної сировини.

Комплексне використання всіх корисних компонентів, що містяться в руді, дає змогу не тільки підвищити техніко-економічні показники експлуатації родовищ, а й запобігти розшукам і освоєнню самостійних родовищ для цілої низки корисних копалин. Наприклад, потреби в польових шпатах для електрокерамічної, керамічної, скляної та інших галузей промисловості можна цілком задовольнити добуваючи їх на гірничо-збагачувальних комбінатах, які переробляють руди рідкіснометальних пегматитів і пбльовошпатових метасоматитів, у яких ці мінерали є головними породотворними.

У цьому розділі висвітлено загальні питання технологічної мінералогії, розглянуто технологічні властивості мінералів та їхні зміни в процесі рудопідготовки і збагачення. Значну увагу приділено проблемам комплексного використання мінеральної сировини і мінералогічним дослідженням руд під час оцінки їхньої збагачуваності. Спеціальний параграф присвячений характеристиці методів геолого(мінералого)-технологічного картування родовищ корисних копалин та прогнозуванню


збагачуваності руд. Головні питання розглянуті переважно на прикладі вивчення родовищ залізних руд і частково інших корисних копалин. Додаткові відомості з цих питань можна відшукати в окремих монографіях [8-10,14-17,25,26,29,53,61].








Дата добавления: 2015-06-10; просмотров: 480;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.