Порівняльна характеристика географічного розташування Міжгірського і Рахівського районів

Міжгірський район Рахівський район
Географічне положення
У північно-східній частині Закарпатської області, розміщений в центрі Українських Карпат На південному сході Закарпатської області, розташована у найбільш високогірній частині Українських Карпат
Населення
49 218 тис. осіб 91 726 тис. осіб
Площа
1166 км² 1892 км²
Районний центр
Міжгір'я Рахів
Клімат
Район розташований у помірному кліматичному поясі. Позитивна щомісячна температура утримується з другої половини квітня по першу декаду жовтня. Тривалість періоду з температурою вище 10 °C становить 135-155 днів. Зима помірно-морозна, сніжна і довга, продовжується близько 5-5,5 місяців, максимальна температура взимку буває - 32-35°C. Клімат у Рахові помірно континентальний. Період із температурою понад плюс 10 °C загалом становить 147 днів. За даними метеостанції «Рахів» (430 м над рівнем моря), середня температура січня дорівнює мінус 4,8 °C, липня - плюс 18,0 °C, середньорічна - плюс 7,4 °C.
Корисні копалини
Район багатий цілющими мінеральними джерелами, яких в районі близько 50. Найвідоміші з них - Соймівське, Келечинське, Вучківське, Верхньобистрянське та Колочавське. Гордість Міжгірщини - Синевирське озеро. Ця водна перлина знаходиться на висоті 989 метрів над рівнем моря. Озеро виникло внаслідок гірського обвалу в давні часи. Неподалік від Синевирського озера розташований єдиний і унікальний у всій Європі музей лісу і сплаву на Чорній ріці. Із мінерально-сировинних ресурсі перспективними для розробки є родовища золота, доломітів, мармуризованих доломітів, а також розлив мінеральних вод. Рахівщина наділена надзвичайно сприятливими умовами для зимової рекреації, розвитку гірськолижного спорту, а гірський масив Драгобрат за своїми параметрами може стати місцем проведення зимової Олімпіади. Тільки два аналоги у світі має Квасівський санаторно-курортний комплекс, збудований на базі мінеральних вод із вмістом миш'яку.
Адміністративний устрій
Адміністративно-територіально район поділяється на 1 селищну раду і 22 сільські ради, які об'єднують 44 населені пункти та підпорядковані Міжгірській районній раді. Адміністративний центр -смт Міжгір'я Адміністративно-територіально район поділяється на 1 міську раду, 2 селищні ради і 18 сільських рад, які об'єднують 32 населені пункти та підпорядковані Рахівській районній раді. Адміністративний центр - місто Рахів
Відпочинок
Відпочинок в Міжгір’ї можна спланувати як зимою так і літом, якщо зимою на Вас чекають гірськолижні траси, засніжені гори, морозяні зимові вечори, то літом отримати багато задоволення та нові незабутні враження можна на кожному кроці. Слід зазначити, що літній відпочинок в Міжгір’ї, як гірському та туристичному краї Закарпаття, все більше набирає популярності серед курортних зон Карпат. З однієї сторони туристична інфраструктура ще не досягла розвитку європейського рівня, але з іншої сторони причина відпочинку в Міжгірському районі це низька вартість послуг пов’язаних з туризмом та потенціал відкриття нових незвіданих куточків дикої природи. Туристично-рекреаційна галузь району розгалужена мережею туристичних об'єктів різного профілю, а саме: 1 санаторій, 2 лікувально-оздоровчі комплекси, 1 туристично-оздоровчий комплекс, 1 туристична база, 2 мотелі, 2 бази відпочинку та 40 готелів та міні - готелів, 1 кемпінг. Крім них, в районі функціонують туристичне агентство «НиМС тур», інформаційний центр «Гуцульська світлиця», агентство агро-екотуризму. В цілому туристично-рекреаційна галузь району сьогодні нараховує 53 об'єкти, із яких 49 надають туристичні послуги.

Отже,конструктивною альтернативою подальшій промисловій ескалації може служити економічно, соціально та екологічно обґрунтоване освоєння рекреаційного потенціалу Карпатського регіону. Тут зосереджені найбільші на Україні запаси мінеральних вод усіх відомих типів, значні поклади лікувальних грязей та озокериту, які є основою розвитку санаторно-курортної справи. Сприятливий клімат, мальовничі природні ландшафти (полонини, гори, річки, ліси), багата історико-культурна спадщина сприяють створенню сучасної туристичної індустрії в краї.

Не менш важливо і те, що вигідний геополітичний фактор зможе активізувати інтеграцію рекреаційної системи регіону в Європейський рекреаційний простір.

Рекреація як економічно вигідна галузь господарювання, має всі підстави зайняти в перспективі одне з провідних місць у структурі регіонального господарського комплексу. Тому сьогодні надзвичайно актуальним є питання вибору оптимальної стратегії розвитку рекреаційної індустрії і здійснення ефективної політики її практичної реалізації.

 








Дата добавления: 2015-06-10; просмотров: 1132;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.