Середньорічні темпи зростання окремих груп країн

Країни за рівнем доходів Приріст ВВП, % Приріст ВВП на душу населення, %
Низького 4,1 1,8
Середнього 4,2 2,4
Високого 3,2 2,3
Увесь світ 3,3 1,6

 

Друга половина XX ст. характеризувалася високими темпами економічного зростання в Японії, Німеччині, скандинавських країнах, державах


Північної Америки, нових індустріальних країнах та ін. Саме високі темпи економічного зростання в післявоєнний період вивели Японію та ФРН в число передових країн світу, а країни Південно-Східної Азії (Тайвань, Сінгапур, Південна Корея та ін.) в 70-90-х роках стали новими індустріальними країнами.

Темпи світового економічного зростання за останні 100 років за показником реального ВВП становили в середньому 3,2 %, що призводило до подвоєння національного багатства за кожні 22 роки. Темпи зростання у розрахунку на душу населення становили 1,6 %, що забезпечувало подвоєння цього показника кожні 39 років.

Економічне зростання у більшості країн світу складає декілька відсотків на рік. Так, за останні п'ять років темпи приросту реального ВВП у країнах Європейського Союзу становлять в середньому трохи більше 2 %.

Динаміка економічного зростання (спаду) в Україні характеризувалась наступними показниками (табл. 11.1.5.). Реальний обсяг виробництва почав зменшуватися ще з середини 1980-х років, але в 1990-х роках, уже за умов становлення незалежності, його падіння прискорилося. Наслідки економічної кризи 1990-х років відкинули країну далеко назад. За період десятилітнього спаду обсяг реального ВВП скоротився майже в 1,9 рази. Після тривалого спаду в 1990-х роках, починаючи з 2000 року, в Україні спостерігаються позитивні щорічні темпи приросту реального ВВП.

Таблиця 11.1.5








Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 724;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.