Природа та параметри взаємного впливу

В кабелі зазвичай знаходиться велика кількість кіл, і по кожному кабельному колу передається інформація, тобто протікає якійсь струм; навколо кабельного кола є магнітне та електричне поле. Ці поля впливають на сусідні кабельні кола, частина енергії переходить на сусідні кола, і ці енергія є енергією, що перешкоджає передачі інформації (розмовам) по сусіднім колам.

Природа взаємного впливу між колами симетричного кабелю полягає в тому, що струм впливу у колі, що зазнає впливу, виникає завдяки асиметричному розташуванню цих кіл. На рис. 29 показане виникнення струму впливу в колі, що зазнає впливу, завдяки наявності електричної складової поля кола, що впливає. В якийсь момент часу на проводах 1,2 кола, що впливає, є однакові за величиною, але різні за знаками заряди. Показані дві лінії електричного поля, що мають різне значення напруженості завдяки різної довжині самих ліній. Провідники 3 та 4 кола, що зазнає впливу, перетинаються лініями електричного поля різної напруженості, тому в цих проводах індукуються заряди різної величини. Завдяки різним зарядам в колі, що створене провідниками 3 та 4, виникає зрівняльний струм, який і є струмом впливу. Якщо провідники розташувати симетрично, як показане на рис. 30, то провідники кола, що зазнає впливу, перетинаються електричними силовими лініями рівної напруженості, на них виникають рівні заряди, і зрівняльний струм відсутній.

 
 

Рисунок 29 – Пояснення природи електричного впливу

 

Рисунок 30 – Симетричне розташування проводів двох симетричних кабельних кіл

 

На рис.31 показане виникнення електрорушійної сили (ЕРС) впливу в колі, що зазнає впливу, завдяки магнітній складовій поля кола, що впливає. Магнітна силова лінія, що створена провідником 2 (показана пунктиром), перетинає контур, що створений провідниками 3 та 4. В цьому контурі виникає ЕРС індукції, яка і є ЕРС впливу. Якщо провідники обох кіл розташовані симетрично, як на рис. 30, то магнітні силові лінії не перетинають контур іншого кола, а проходять паралельно йому, і ЕРС індукції на виникає.

 

 

Рисунок 31 – Пояснення природи магнітного впливу








Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 1019;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.