Класифікація будівельних об’єктів

Будівельними об’єктами є будови і споруди , інженерні мережі, транспортні комунікації, а також будівлі і споруди, які є предметом будівництва як в процесі зведення, так і після їх завершення.

_______________________________________________________________________________

* У відповідності до Сніп I-2 під терміном будова (будівля) будемо розуміти будівельну систему, що складається з носійних та огороджувальних або суміщених (носійних і огороджувальних) конструкцій, що утворюють наземний замкнутий об’єм, призначений для проживання або перебування людей в залежності від функціонального призначення і для виконання різних виробничих процесів.

Під терміном споруда - об’ємну, площинну або лінійну наземну, надземну або підземну будівельну систему, що складається з носійних, а в окремих випадках і огороджувальних конструкцій і призначена для виконання виробничих процесів різного виду, зберігання матеріалів, виробів, обладнання для тимчасового перебування людей, їх переміщення або переміщення вантажів тощо.

Будівельні об’єкти класифікуються по таким ознакам:

функціональне призначення:

А. Будови (будівлі):

- промислові, виробничні, енергетичні, допоміжні;

- цивільні (житлові, громадські, адміністративні, учбово-виховні, лікувально-профілактичні, будови транспорту і зв’язку, глядацькі, спортивні, торгові, комунальні);

- сільськогосподарські (тваринодовчеські, птаховодчеські, складські і інші).

Б. Споруди:

- резервуарні;

- силоси і бункери;

- опори ЛЕП;

- димові труби;

- трубопровідні і інші.

Конструктивні характеристики:

підземна частина будови чи споруди:

- підвалини природні;

- підвалини штучні (ґрунти ущільнені, зцементовані, силікатизовані, палі, опускні колодязі і таке інше);

- фундаменти окремі стовбчасті, смугові, суцільні, пальові і т.д.).

Надземна частина:

- каркасна і без каркасна;

- каркас з залізобетону чи металевий, збірний чи монолітний;

- стіни монолітні, з дрібно штучного матеріалу, залізобетону тощо;

- перекриття й покриття збірні, монолітні, комбіновані, плоскі, просторові;

будівельно-технологічні ознаки:

- об’єкти однорідні і неоднорідні.

Однорідні об’єкти - це такі, що зводяться з однакових уніфікованих конструкцій з їх рівномірним розподілом.

Однорідні об’єкти можуть бути однаковими й неоднаковими.

Однакові однорідні об’єкти складаються з однакових по розмірах і обсягах типових секцій (житлові, повнозбірні, громадські, одноповерхові і багатоповерхові промислові будівлі, наприклад, легкої приладобудівної промисловості, лінійні (видовжені) споруди - дороги, трубопроводи тощо.

Неоднакові однорідні об’єкти - одноповерхові промислові будівлі середнього й важкого машинобудування, автомобільні заводи тощо. Неоднорідні об’єкти відрізняються відсутністю типових багаторазово повторюваних секцій, наявністю комбінованих каркасів з монолітними залізобетонними і металевими конструкціями і т.д.

розташування в просторі:

- зосереджені об’єкти, розташовані на обмеженій території (одно- й багатоповерхові будови, резервуари, вежі, щогли тощо);

- теріторіально-розподілені об’єкти, розташовані на значній відстані одне від одного будови і споруди, але функціонально пов’язані між собою (житлові і господарські будівлі в сільській місцевості, опори ЛЕП тощо).

У відповідності до наведеної класифікації будівельних об’єктів під час технологічного проектування розробляються типові технологічні карти, які потім за 2 місяці до початку будівництва прив’язуються до конкретних умов будівельного майданчика.








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 1083;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.