Екологічні чинники середовища

 

Живі організми, що населяють нашу планету, освоїли 4 основні середовища, кожне з яких має свій склад і особливості: водне середовище, водно-повітряне, ґрунт, самі організми. За ставленням до них організмів екологічні чинники поділяють на

■ життєво необхідні для організмів (вода, температура);

■ не необхідні, але впливові (вітер, радіаційний фон);

■ нейтральні - байдужі для організмів (інертні гази).

Первинними чинникамисередовища є вода, світло, температура, хімічні та механічні фактори; комплексні чинники- кліматичні, рельєф, ґрунти, біотичні.

Температура. Тепло розподіляється на Землі нерівномірно: найбільше сонячної енергії отримують тропічні зони, найменше - території біля полюсів. Для оцінки температурного режиму використовують характеристики: середньорічна температура; сума активних температур вище +100С; радіаційний баланс.

При низьких температурах знижується активність біохімічних процесів, корені рослин погано засвоюють воду і поживні речовини, а охолодження ґрунту нижче за 100С знижує надходження біофільних елементів (N, P); при високих - руйнується білок. Оптимальними температурами вважаються 23-250С.

В залежності від потреб рослин у теплі їх поділяють на термофільні (теплолюбні); кріофільні (холодостійкі); мезотермні - рослини помірного клімату. Тварини за ставленням до тепла розподіляють на теплокровні, що регулюють і підтримують сталу температуру тіла (ссавці, птахи); холоднокровні, які змінюють температуру тіла відповідно до температури навколишнього середовища (земноводні, плазуни).

Найнижчі температури (-2000С) витримує насіння рослин.

 








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 998;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.