Сценарний договір є

- реальним - . Коли йдеться про передачу студії (організації) готового твору, то в такому разі це буде

- консенсуальним - Коли ж йдеться про створення твору та його наступну переда­чу для використання

- Двосторонній

- оплатний.

Об'єктом є літературний сценарій. Він має відповідати творчій заявці, яку затверджує організація-постановник і яка додається до сценарного договору. у творчій заявці викладено основну ідею твору, сюжетний задум і характеристику головних діючих осіб майбутнього сценарію. У сценарії має бути дано опис повних і послідовних дій, діалогів тощо, тобто це закінчений кіно-, теле- чи радіодраматичний твір.

Сторонами у договорі завжди є автор (сценарист) або кілька авторів і організація (підприємство), яка на основі літературного сценарію має створити аудіовізуальний твір чи твір для радіомовлення. Сценарний договір може бути укладений також із правонаступниками автора.

Контрагентом автора у сценарному договорі є організація будь-якої форми власності, що здійснює виробництво аудіовізуального твору або іншим способом має використати літературний сценарій.

автор передає або зобов'язується створити і передати літературний сценарій для аудіовізуального твору чи радіомовлення. Якщо автор бере на себе обов'язок створити твір, то в договорі визначається строк виконання такого замовлення, якого автор повинен додержуватися. На автора літературного сценарію може бути покладено за договором обов'язок брати участь у роботі з реалізації сценарію (консультування режисера-постановника, акторів з питань трактування сцен, образів дійових осіб, обставин дій тощо).

У свою чергу організація-постановник зобов'язується за договором надавати авторові необхідні консультації та іншу допомогу. Проте вона не має права без письмової згоди автора вносити зміни до літературного сценарію, його назви, а також у позначення імені автора. Організація повинна зазначати прізвище автора в усіх випадках використання твору — літературного сценарію.

За загальними правилами, що вироблені практикою, організація-користувач літературного сценарію має право розірвати договір і стягнути з автора всі виплачені йому за договором суми в таких випадках:

— літературний сценарій не поданий у строк, обумовлений договором, або у строки, визначені для доопрацювання сценарію;

- поданий літературний сценарій не відповідає вимогам і умовам договору;

- автор літературного сценарію відмовився вносити до нього виправлення і доробки, запропоновані організацією-користувачем відповідно до договору і творчої заявки;

— автор літературного сценарію без письмової згоди організації-користувача, з якою укладено сценарний договір, передав цей самий літературний сценарій для використання третій особі;

— без письмової згоди організації-замовника літературного сценарію автор залучав до його написання третіх осіб;

— суд визнав недобросовісність автора при написанні замовленого йому літературного сценарію.

Договір художнього замовлення— угода, за якою автор зобов'язується створити і передати замовникові в обумовлений договором строк твір образотворчого мистецтва, а замовник зобов'язаний прийняти виконану роботу і оплатити її вартість.

Це договір

- консенсуальний,

- двосторонній

- сплатний.

Сторонамидоговору художнього замовлення можуть бути як фізичні, так і юридичні особи..

замовником може бути будь-яка особа — фізична, юридична, іноземний громадянин, особа без громадянства, іноземна юридична особа

замовник не зобов'язаний випускати твір образотворчого мистецтва у світ. Він може це зробити, а може й не робити — це його право.

Контрагентом у цьому договорі виступає сам автор – будь-яка особа незалежно від віку

Об'єктом є твір образотворчого мистецтва - Це живопис, графіка, скульптура, твори декоративно-прикладного мистецтва, монументально-декоративного та оформлення, а також фотографічні твори та твори, одержані способом, аналогічним фотографії.

Спочатку автор має виконати ескіз майбутнього твору, узгодити його із замовником і лише на основі узгодженого ескізу виконувати сам твір. може зробити кілька ескізів на вибір замовникові, але оплаті підлягає лише один ескіз. Якщо протягом 15 днів від дня його передачі замовникові від нього не надійшло заперечень, то твір вважається прийнятим. Сама робота вважається прийнятою, якщо протягом 30 днів від дня її передачівід замовника не надійде письмова мотивована відмова у прийнятті роботи. Твір може бути відхилений внаслідок творчої невдачі автора, в такому разі виплачений авторові аванс не підлягає поверненню, і сама виконана робота повертається авторові. Замовник зобов'язаний прийняти твір, якщо він виконаний відповідно до умов договору, і оплатити його вартість. Після цього твір переходить у власність замовника, який має право розпорядитися ним на свій розсуд, проте з додержанням законодавства про авторське право. Всі підготовчі матеріали (ескізи, етюди тощо є власністю автора , якщо сторони не домовилися про інше.

Замовник має право розірвати договір художнього замовлення в таких випадках:

— автор в обумовлений договором строк не передав твір замовникові;

— твір не відповідає умовам договору;

- автор відмовляється внести зміни чи виправлення, запропоновані замовником у межах договору;

- автор не додержувався умови про особисте виконання роботи або суд довів недобросовісність виконання автором обумовленої роботи.

Якщо роботу не завершено не з вини автора, то замовник зобов'язаний оплатити виконану частину роботи. Розмір плати в такому разі визначається з урахуванням розміру обумовленої винагороди за роботу в цілому і відсотка вико­наної частини.

Договір про використання твору декоративно-прикладного мистецтва. - автор зобов'язується передати або створити і передати твір декоративно-прикладного мистецтва промисловому підприємству, яке зобов'язується виплатити авторові обумовлену договором винагороду і випустити твір у світ на промисловій основі.

Об'єктом є твори декоративно-прикладного мистецтва.

Сторони договору. -завжди є промислове підприємство будь-якої форми власності, яке може використати твір декоративно-прикладного мистецтва.

автор, що створив і передав або зобов'язується створити й передати для використання твір,

Контрагентом є промислове підприємство, яке зобов'язується випустити твір у світ на промисловій основі. Твір має бути придатний для використання саме на промисловій основі і відповідати певним художньо-естетичним вимогам.








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 675;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.