ІІ. Типи мінералоутворюючих процесів

У відповідності із джерелом енергії, процеси мінералоутворення діляться на

· Ендогенне мінералоутворення, пов’язане із енергією, що вивільнюється в ході геохімічної диференціації речовини Землі. Конвективні тепломасопотоки, згенеровані на границі мантії та ядра призводять до руху літосферних плит, формування дивергентних (спредінгових) та конвергентних (субдукційних різного типу) геотектонічних зон. Саме в цих зонах концентруються процеси мінералоутворення в літосфері. Загалом, ці процеси можна поділити у відповідності із участю флюїдів в ході їх активізації на метаморфогенні, магматогенні та гідротермальні. Всіці процеси є взаємнопов’язаними як шляхом обміну енергією та речовиною, так і наявністю процесів із проміжними характеристиками, що відображають поступові переходи між ними.

· Екзогенне мінералоутворення спричинюється енергією випромінювання Сонця, що акумулюється у тепломасопотоках атмосфери та гідросфери. Фізична та хімічна взаємодія атмосфери із поверхнею літосфери веде до руйнування та мінеральних перетворень гірських порід ( звітрювання, гіпергенез). Переміщення мас води по поверхні літосфери спричинює процес седиментогенезу: перенесення та нагромадження осадків (механічних та хімічних) та подальші процеси дриведення механічної суміші осадків в до часткової фізико-хімічної рівноваги (діагенез).

· Космогенне (імпактне) мінералоутворення, екзотичні процеси, що відбуваються при проходженні метеоритів та астероїдів через атмосферу та ударі їх об поверхню літосфери.

o Астроблеми - місця падіння космічних тіл

Рис. Схема, що ілюструє ендогенний та екзогенний процеси мінералоутворення

 

Всі вказані процеси є взаємопов’язаними. Ендогенні процеси сприяють передачі тепла та речовини із глибин Землі в атмосферу та гідросферу. Проникнення поверхневих вод у глибокі горизонти літосфери (на глибини, більші за 10 км) сприяє формуванню гідротермальних систем та протіканню процесів метаморфізму. Імпактні удари космічних тіл викликають глобальні збурення в атмосфері та гідросфері, а також можуть ініціювати ендогенні процеси. Для прикладу, удар астероїда призвів до формування гігантської астроблеми, розколу літосфери та виливу базальтової магми, котра заповнила імпактний кратер, утворивши величезний масив Содбері в Канаді.

Нижче послідовно розглянемо всі ці процеси.

Типи мінералоутворюючих процесів

Ендогенні








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 709;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.