Опалесценція

Опалесценція характерна для дорогоцінних різновидностей опалу, котрі виявляють «бриліантову» гру кольорів – червоного, оранжевого, зеленого, голубого, що спостерігаються у вигляді іскр, виблисків, переливів. За особливостями забарвлення і характером її проявлення виділяють відміни:

· арлекін – опал із одноманітним (звичайно червоним) плямистим забарвленням

· вогнистий опал – від гіацинтово-червоного до мідно-жовтого із вогнистою грою кольорів;

· джиразоль – голубий напівпрозорий опал із грою кольорів у червоних тонах;

· королівський опал – рідкісна відміна із темно-червоним ядром і зеленою облямівкою (привозиться тільки із Австралії).

Детальні електронно-мікроскопічні дослідження свідчать, що кольорова гра в опалах викликана дифракцією променів від трьохмірної структури, складеної шарами дрібних (150–400 нм) кульок кремнезему. Довжина дифрагованої хвилі хвилі залежить від розміру кульок. Опали із кульками розміром в 350 нм відтворюють повну гаму кольорів. Опали із розміром кульок 170 нм виявляють гру кольорів у фіолетових та голубих тонах, більші – в оранжевих та червоних.

 

 

Іризація

Іризація сприймається як яскравий відблиск самого різного кольору і зумовлена інтерференцією і розсіюванням світла при відбиванні від плоских границь в мінеральних зростках та агрегатах.

Авантюресценція (іскристий блиск) спостерігається в тонкозернистих кварцових агрегатах, що містять тонкі включення інших мінералів (хромистого мусковіту – фукситу, сусковіту, хлориту, ґетиту, гематиту та інших). В залежності від типу включень авантюрини мають зелений, жовтий, червонувато-коричневий колір із мерехтливим відливом.

Вогнистий агат є халцедоном із неровномірно розподіленими включеннями ґетиту.

Красивий іскристо-золотистий відлив авантюритового польового шпату (сонячного каменю) зумовлений відбиттям світла від закономірно орієнтованих в чотирьох напрямках дрібних пластинок гематиту. Природа забарвлення та ж сама, що і рожево-червонуватого алохроматичного забарвлення в польових шпатах. Однак, більший розмір вростків гематиту не дозволяє їм просвічуватись, що в парі із прозорістю польового шпату створюють інший тип забарвлення.

Авантюресценція є поєднанням ало- та псевдохроматичного забарвлення.

Ефект місячного каменя (адуляресценція) виявляється у адулярів та плагіоклазів-перистеритів у вигляді голубувато-сірої чи голубої гри кольору (іризації) на фоні прозорого чи напівпрозорого безбарвного мінералу. найзнаменитіші місячні камені із Шрі-Ланки та Бірми мають перламутрову опалесценцію і гру кольору в перлинно-білих та густо-голубих тонах.

Іризація місячних каменів пов’язується із інтерференцією і розсіюванням світла на границях дуже тонких пертитових або антипертитових зростків, зростків альбіт-олігоклаз, та полісинтетичних двійників, складених основними плагіоклазами дещо різного складу. В останньому випадку виявляється лабрадоресценція. Колір іризації (від фіолетового і яскраво-блакитного до бронзово-жовтого і червоного) залежить від показника заломлення мінералу і товщини пластинки, ним складеної. Нерідко іризація зонально змінюється в межах індивіду плагіоклазу.








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 680;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.