Поліморфні перетворення, що залежать від тиску

Арагоніт може утворюватись стабільно в умовах високих тисків та низьких температур в умовах земної поверхні нестабільний відносно кальциту. Тим не менше в метаморфічних породах арагоніт зберігається довгий час, достатній для встановлення рівноваги. Перетворення арагоніт à кальцит потребує перебудови груп (CO3)2-. В сухих умовах така перебудова дуже сповільнена, так як це перетворення має високу енергію активації. Такий перехід здійснюється тільки в гідротермальних умовах. Арагоніт - фаза, що формується поза полем своєї стабільності.

Діамант формується при температурах коло 1200°С і тисках коло 50 кбар. Поряд із цим в атмосферних умовах діамант не виявляє ознак нестабільності і не перетворюється в стабільну фазу – графіт. Великі структурні розбіжності між діамантом та графітом є причиною великої енергії активації переходу. Перехід діамант àграфіт можливий тільки при високих температурах. При низьких температурах діамант знаходиться в метастабільному стані скільки завгодно довго.

Високобаричні фази відрізняються більш щільною структурою із більшими координаційними числами атомів. Вони є більш впорядкованими структурами.

Поліморфні перетворення, що залежать від активностей компонентів в середовищі

Трансформація сфалерит ó вюртцит відбувається в широкому інтервалі температур залежно від активності Fe2+ в середовищі

Вибір між піритом та марказитом при їх кристалізації із гідротермального розчину визначається активністю сірки і кількістю тіосульфідних комплексів в розчині, формування яких в свою чергу контролюється кислотністю розчину.








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 782;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.