Територіальні одиниці.

 

Територіальними одиницями парагенетичної ЛТС є парагенетичні ландшафтні комплекси (ПГЛК). Комплексом нижчого рангу є парагенетична ланка (ПГ – ланка). Вона являє собою сукупність взаємопов’язаних геотопів, об’єднаних за генетичною єдністю та одно спрямованістю розвитку в межах заплавно-руслової частини долини (для долинно-річкових ПГЛК) або днищ ерозійних форм ( для яружно-балкових ПГЛК). ПГ-ланки ніби нанизані на потік, як на стрижень. При виділенні ПГ-ланокдомінантними ознаками одеські ландшафтознавці вважають характеристики заплави та русла – морфометричні показники, особливості затоплення, інтенсивність відкладання наносів, тип руслового процесу, сучасну рослинність тощо.

Закономірне поєднання послідовно спряжених ПГ-ланок та ландшафтних смуг, які спираються на русло, формує ПГ-сектор. Важливими ознаками його виділення є характеристики силових та терасових ландшафтних смуг. ПГ-сектор являє собою ділянку долини, однотипну за структурою та динамікою насамперед терас та схилів.

ПГ-пояс розглядається як територіально цілісний фрагмент долини з однотипним протіканням сучасних фізико-географічних процесів в умовах однієї морфоструктури. Основними ознаками виділення ПГ-поясу є тип долини, особливості морфоструктури, тип рельєфу, стадія розвитку долини, знак та інтенсивність неотектонічних рухів, зональний тип рослинно-грунтового покриву.

Згідно з типом “центрального місця”, відносно якого виділяється парагенетична ЛТС, розрізняються долинно-річкові, яружно-балкові, прибрежно-аквальні, лиманно-гирлові ПГЛК. Детальнішої їх класифікації поки немає.

 

 

ЛЕКЦІЯ №9








Дата добавления: 2015-05-16; просмотров: 607;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.