Типологія. Г.М.Висоцький та А.А.Роде розробили критерії виділення типів водного режиму грунту, які мають ландшафтно-екологічний зміст

Г.М.Висоцький та А.А.Роде розробили критерії виділення типів водного режиму грунту, які мають ландшафтно-екологічний зміст. Базуючись на них, геосистеми за типом водного режиму поділяються на такі: промивного режиму (низхідні потоки вологи переважають над висхідними, і вода, що просочується крізь грунт, досягає рівня грунтових вод); періодично промивного режиму (атмосферна вода досягає рівня грунтових вод в в окремі багатоводні роки, в середньому один раз на 10-15 років); непромивного режиму (грунтові геогоризонти промочуються, але вода не досягає рівня грунтових вод); аридного режиму (грунтовий профіль сухий протягом цілого року); випітного режиму (переважають висхідні потоки вологи з грунтових вод, капілярна кайма яких піднімається до поверхні грунту, і грунтові води випаровуються фізично); десуктивно-випітного режиму (на відміну від попереднього типу, капілярна кайма грунтових вод не виходить на поверхню, і їх витрата здійснюється не за рахунок фізичного випаровування, а через транспірацію); водозастійного режиму (характерний для боліт); паводкового режиму (характерний для заплав річок).

За співвідношенням статей водного балансу (річною сумою опадів та сумарним випаровуванням) виділяються такі геосистеми: гіпергумідні (різниця між річними опадами та випаровуванням становить 1600 мм і більше); пергумідні (800-1600); гумідні (400-800); субгумідні (0-400); субаридні (-400-0); мезоаридні (-400 – 800); аридні (-800—1600); екстрааридні (-1600 мм і менше). Геосистеми України належать до гумідного (лісова зона), субгумідного (лісостеп) та субаридного (степ) типів.

За збалансованістю водного балансу є такі геосистеми: із збалансованим балансом (у річному циклі водний баланс дорівнює нулю); додатньо-декомпенсованого балансу (прихідні статті водного балансу переважають над витратними, внаслідок чого рівень грунтових вод піднімається); від’ємно-декомпенсованого балансу (витратні статті переважають над прихідними, рівень грунтових вод знижується).

З е к о б і о ц е н т р и ч н о ї т о ч к и з о р у важливо розрізняти геосистеми за рівнем забезпеченості вологою рослинних угруповань. Виділяються такі типи геосистем: гідроморфні (водойми); субгідроморфні (прибережно-водні місцезростання); гігроморфні (болота); субгігроморфні (лучно-болотні та вологі луки): мезоморфні (нормальні умови зволоження, характерні для сухих луків); субмезоморфні (лучно-степові місцезростання); семіксероморфні (середньостепові місцезростання); субксероморфні (сухостепові); ксероморфні (напівпустині); гіперксероморфні (пустині).

 








Дата добавления: 2015-05-16; просмотров: 798;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.