Характерні ознаки вірусів

Віруси не мають власного апарату синтезу білків і систем виробництва енергії (рибосом, мітохондрій і ферментів, необхідних для цього). Тому власні вірусні білки синтезуються на рибосомах клітини-хазяїна, дочірні вірусні геноми синтезуються за участю клітинних ферментів, а вірусні компоненти, синтезовані клітиною, формують віріон за принципом самозбирання(табл.1).

Таблиця 1

Ознаки відмінностей прокаріотів і вірусів

Організми Клітинна організація Можли-вість росту на мініма-льному середо-вищі Бінар- ний поділ Містить ДНК і РНК Рибосоми Чутли-вість до антибак-теріальних препаратів Чутли-вість до інтерфе-рону
Бактерії + + + + + + -
  Міко-плазми   +   +   +   +   +   +   -
  Ріккетсії   +   + -   +   +   +   +   -
Хламідії + - + + + + +
  Віруси   -   -   -   -   -   -   +

Вірус вносить в клітину лише власну генетичну інформацію, а усі процеси репродукції вірусу відбуваються в клітині-хазяїні за допомогою її сировини, запасів енергії і апарата синтезу. Незважаючи на крихітні розміри вірусного геному (молекулярна маса геному вірусу середнього розміру - 2-5х106 D, що приблизно в мільйон разів менше розмірів генома клітини), заражена клітина починає функціонувати за генетичною програмою вірусу.

Для вірусів, як і для інших організмів характерна мінливість і пристосованість до умов зовнішнього середовища, що змінюються. Як і інші організми віруси еволюціонують і рушійною силою їх еволюції є природний відбір. Частоти мутацій у вірусів в тисячі, а, можливо, і в мільйони разів перевищують темпи спадкових змін у інших груп організмів. Звертає на себе увагу також і безперечна роль вірусів як чинників еволюції, пов'язана із здатністю вірусних геномів вбудовуватися в геном клітини і трансдуціювати поєднані з вірусними гени.








Дата добавления: 2015-05-03; просмотров: 987;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.