АМПЛИТУДНЫЙ ДЕТЕКТОР

1. Поширення у природі та загальна характеристика дисахаридів.

2. Фізичні властивості дисахаридів.

3. Хімічні властивості дисахаридів.

4. Хімізм перетворень дисахаридів в умовах нагрівання.

5. Окремі представники, їх значення і використання.

Ключові слова: олігосахариди, дисахариди, мальтоза, лактоза, целобіоза, сахароза, трегалоза, невідновлюючі дисахариди, відновлюючі дисахариди, альдобіонові кислоти, інверсія сахарози, інвертний цукор, амігдалін, меланоїдиноутворення, карамелізація, трисахариди, тетрасахариди.

Література: [2] с. 58 - 74; [3] с. 334 - 345; [12] с. 8 – 31

1. Поширення у природі та загальна характеристика дисахаридів

Олігосахариди - складні вуглеводи, молекули яких містять декілька (від 2 до 10) сполучених між собою залишків моносахаридів.

Дисахариди – складні вуглеводи, молекули яких, приєднуючи воду, розщеплюються на дві молекули моносахаридів. Їх називають також біозами.

Дисахариди, що утворені гексозами, мають одну брутто-формулу .

В утворенні зв’язку між моносахаридами обов’язково приймає участь від однієї молекулі — глікозидний гідроксил, а від другої – або глікозидний, або спиртовий (глікозний). Залежно від того, за рахунок яких гідроксилів виділяється вода і здійснюється зв’язок залишків моносахаридів, дисахариди, що утворюються, поділяють за характером зв’язку на глікозид-глікозиди і глікозид-глікози, а за властивостями, відповідно, на невідновлюючі і відновлюючі.

Найчастіше дисахариди одержують із природних джерел, хоча існують і синтетичні методи добування.

1. Фізичні властивості дисахаридів

Дисахариди здебільшого є кристалічними речовинами, які добре розчиняються у воді, оптично активні. Як аморфні, так і кристалічні дисахариди зазвичай плавляться у деякому інтервалі температур.

2. Хімічні властивості дисахаридів

За будовою дисахариди являють собою глікозиди, тому легко гідролізуються розведеними мінеральними кислотами і порівняно стійкі до лужного гідролізу.

Відновлюючі дисахариди виявляють властивості, характерні для карбонільної групи: мутаротують у розчинах, відновлюють фелінговий розчин, окиснюються до альдобіонових кислот, відновлюються до багатоатомних спиртів, утворюють озазони, приєднують синильну кислоту.

Дисахариди, у той же час, є багатоатомними спиртами, тому розчиняють купрум(ІІ) гідроксид з утворенням синього розчину.

Інверсія або гідроліз сахарози. Гідролізуючись під дією ферментів або в кислому середовищі, сахароза перетворюється на суміш рівної кількості глюкози і фруктози:

сахароза D-глюкоза D-фруктоза

Сахароза має правий кут обертання (+66,5°), а кінцева суміш глюкози і фруктози набуває лівого обертання ( ). Така зміна кута обертання з правого на лівий називається інверсією (від латинського — перетворення). Суміш глюкози і фруктози після інверсії називають інвертним цукром, або штучним медом. Інвертний цукор значно солодший, ніж сахароза, тому що фруктоза має більш солодкий смак.

Утворення глікозидів. Представником глікозидів є амігдалін, який міститься в зернах гіркого мигдалю, кісточках персиків, абрикосів, слив, вишень, яблук, груш, листі лавровишні та інше. Під дією кислот або ферменту емульсину, амігдалін розкладається на дві молекули глюкози, молекулу бензойного альдегіду і синильної кислоти.

4. Хімізм перетворень дисахаридів в умовах нагрівання

У процесі кулінарної обробки цукри піддаються певному впливу з боку зовнішніх факторів і відбуваються процеси карамелізації і меланоїдиноутворення. Хімізм цих процесів.

5. Окремі представники дисахаридів, їх значення і використання

Відновлюючі дисахариди:

Мальтоза або солодовий цукор 4-[a-D-глюкопіранозидо]-a-D-глюкопіраноза
Целобіоза 4-[b-D-глюкопіранозидо]-b-D-глюкопіраноза
Лактоза або молочний цукор 4-[b-D-галактопіранозидо]-a-D-глюкопіраноза
Генціобіоза 6-[b-D-глюкопіранозидо]-b-D-глюкопіраноза

Невідновлюючі дисахариди:

Сахароза 2-[a-D-глюкопіранозидо]-b-D-фруктофуранозид
Трегалоза або грибний цукор 1-[a-D-глюкопіранозидо]-a-D-глюкопіранозид

Трисахариди. Рафіноза є супутником сахарози, складається з галактози, глюкози і фруктози: α, D-галактопіранозидо-(1→6)- α, D-глюкопіранозидо-(1→2)- β, D-фруктопіранозид.

Тетрасахариди.Стахіноза: α, D-галактопіранозидо-(1→6)- α, D-галактопіранозидо-(1→6) -α, D-глюкопіранозидо-(1→2)- β, D-фруктопіранозид.

 

АМПЛИТУДНЫЙ ДЕТЕКТОР

 

 

Детектирование – это процесс, обратный модуляции. Детектирование АМ колебания заключается в выделении сигнала, пропорционального закону изменения амплитуды модулированного колебания, в котором заключена передаваемая информация.








Дата добавления: 2015-04-03; просмотров: 1942;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.