Середники для неінгаляційного наркозу.

Похідні барбітурової кислоти. Натрію тіопентал (гексенал). Порошок жовтуватого чи білого кольору. Форма випуску – флакони по 0,5 і 1г. Перед використанням розводиться до 1% концентрації ізотонічним розчином натрію хлориду. Максимальна доза – 1000мг. Має виражену наркотичну дію із незначним знеболюючим ефектом. Застосовують як ввідний і базис-наркоз. При барбітуровому наркозі для знеболення слід додатково вводити наркотичні анальгетики. Легке, приємне засинання через 2-3 хвилини без стадії збудження. Виражений протисудомний ефект. Можливі ускладнення: бронхоспазм, ларингоспазм. Пригнічують діяльність дихального центру. Вводити треба повільно (при швидкому введенні можливий колапс). Пробудження настає через 15 хвилин після введення гексеналу. Для продовження наркозного сну слід ввести тіопентал повторно або застосувати інший анестетик.

Натрію оксибутират (ГОМК). Випускається в ампулах по 10мл 20% розчину. Природний метаболіт організму. Застосування зазвичай не викликає токсичних ефектів. Має виражену седативну і наркотичну дію. Знеболюючий ефект незначний. Використовується в основному для ввідного та комбінованого наркозу. Є препаратом вибору для пацієнтів з захворюваннями серцево-судинної системи, печінки, нирок, патологією ендокринних органів, при нейрохірургічних операціях. Має антигіпоксичну дію. Наркотичний сон триває 1-1,5 години. Може викликати судоми.

Кетамін – прозора рідина, нестійка на світлі. Випускається у флаконах 1 чи 5% по 10мл або в ампулах по 2мл. Сильнодіючий анестетик. Викликає глибокий сон з помірним знеболюванням. Можуть відмічатися зорові галюцинації. Підвищує АТ, збільшує ЧСС, незначно пригнічує дихання, стимулює продукцію ліквору. Є препаратом вибору у хворих з дефіцитом ОЦК, при необхідності проведення наркозу зі збереженим спонтанним диханням.Широко використовується в дитячій анестезіології. Може використовуватися в/м при проведення невеликих операцій (частіше в дитячій практиці). Може поєднуватися з інгаляційними та неінгаляційними середниками у складі комбінованого наркозу. Протипоказаний хворим на гіпертонічну хворобу, при лікворній гіпертензії (ЧМТ, епілепсія), психічних захворюваннях.

Сомбревін (попандид) – випускається в ампулах по 10мл 5% розчину. Анестетик ультракороткої дії. При в/в застосуванні забезпечує легке і швидке засинання, з пробудженням через 4-5 хвилин. Використовують для проведення короткочасних операцій. Може викликати апное.

Пропофол – випускається у вигляді жирової емульсії білого кольору в ампулах по 20мл або флаконах по 50 і 100мл. Вводиться в/в з різними інфузійними середниками, окрім крові та плазми. Має виражену гіпнотичну та седативну дію, незначний знеболюючий ефект. Тому для наркозу поєднується з анальгетиками. Викликає засинання через 40с. Тривалість наркотичного сну 20-30 хвилин. Не викликає збудження, пригнічує рефлекси гортані та горла. Застосовується для ввідного наркозу, та як компонент комбінованої анестезії.

Комбінована загальна анестезія. Для досягнення загальної анестезії найбільш ефективно застосовують комбінацію декількох анестетиків. У цих випадках доза кожного анестетика зменшується (і, відповідно, їх токсичність), терапевтичний ефект потенціюється. Застосування міорелаксантів та розслаблення м’язів при цьому мінімізують потребу в анестетиках, сприяючи оптимальній роботі хірургів у глибині операційної рани.








Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 851;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.