Умови прийому, утримання і виписки з будинку-інтернату

3.1. До будинку-інтернату приймаються на повне державне утри­мання громадяни похилого віку, які досягли пенсійного віку, та інваліди 1-ї і 2-ї груп, старші 18 років, які за станом здоров'я потребують сторонньо­го догляду, побутового обслуговування, медичної допомоги, яким згідно з медичним висновком не протипоказане перебування у будинку-інтер­наті та які не мають працездатних родичів, зобов'язаних їх утримувати за законом.

3.2. На позачергове влаштування до будинку-інтернату мають право ветерани війни та особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і віднесені до І, II, ІІІ категорій згідно з Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

3.3. Переважне право на влаштування до будинку-інтернату мають ветерани праці, самотні громадяни похилого віку згідно з Законом України "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні", члени сімей загиблих військовослужбовців.

3.4. Як виняток, за рішенням місцевих органів виконавчої влади, до будинку-інтернату можуть прийматися особи, які мають працездатних родичів, зобов'язаних відповідно до чинного законодавства їх утримувати, якщо вони з об'єктивних причин не можуть цього робити. В такому разі у кожному окремому випадку місцеві органи виконавчої влади приймають відповідне рішення про відшкодування витрат на утримання даної особи за рахунок коштів місцевого бюджету.

3.5. За наявності вільних місць до будинку-інтернату можуть прийматися особи, які мають працездатних дітей або родичів, які відповідно до чинного законодавства зобов'язані їх утримувати і які за угодою між будинком-інтернатом і працездатними дітьми або родичами зобов'язуються сплачувати будинку-інтернату витрати на їх утримання.

3.6. З дітей, які ухиляються від виконання обов'язків щодо утриманні батьків, на підставі судового рішення утримуються аліменти на користь будинку-інтернату у розмірі, передбаченому на аліментні виплати бать­ків дітям.

3.7. Громадяни похилого віку та інваліди, ветерани війни і праці при наявності вільних місць у будинку-інтернаті можуть на загальних підставах прийматися до інтернатної установи на тимчасове проживання терміном від 1 до 6 місяців.

3.8. Прийом до будинку-інтернату здійснюється за путівкою відпо­відно Міністерства соціального захисту Автономної Республіки Крим, управлінь соціального захисту населення обласних, Київської та Сева­стопольської міських державних адміністрацій, виданою на підставі осо­бистої заяви громадянина похилого віку чи інваліда про його прийом до будинку-інтернату, наявності особистого паспорта (або іншого документа, що засвідчує особу), акта матеріально-побутового обстеження, ме­дичної картки, довідки про розмір призначеної пенсії, довідки про склад сім'ї за формою № 3 та довідки медико-соціальної експертної комісії про групу інвалідності особи, що приймається до будинку-інтернату.

3.9. Особи, які приймаються до будинку-інтернату, проходять са­нітарну обробку, переодягаються в одяг будинку-інтернату і проходять карантин в окремому ізольованому приміщенні протягом 14 днів, після чого, якщо у них не буде виявлено інфекційних захворювань, перево­дяться на постійне мешкання у відповідні кімнати.

3.10. Інвалідам і пенсіонерам, які проживають у будинку-інтернаті, пенсія виплачується відповідно до чинного законодавства.

3.1 1. Адміністрація будинку-інтернату виконує обов'язки піклуваль­ника по відношенню до підопічних, яким органами опіки чи піклування піклувальники не призначені.

3.12. Особи, які проживають у будинку-інтернаті, за погодженням з адміністрацією можуть користуватися особистими речами.

3.13. Адміністрація будинку-інтернату приймає на зберігання до запиту їх власником або особою, в якої є свідоцтво на право спадщини, грошові суми, коштовності та цінні папери громадян, які проживають у будинку-інтернаті, за їх бажанням.

3.14. Особи, які проживають у будинку-інтернаті, згідно з медичним висновком можуть за їх бажанням тимчасово прийматися на посади молодшого медичного та обслуговуючого персоналу в цій установі на загальних підставах.

3.15. Переведення осіб, що проживають у будинку-інтернаті, до пси­хоневрологічного інтернату здійснюється на підставі медичного виснов­ку психіатричної медико-соціальної експертної комісії і путівки відповідно Міністерства соціального захисту Автономної Республіки Крим, управлінь соціального захисту населення обласних, Київської та Сева­стопольської міських державних адміністрацій.

3.16. Якщо особи, які проживають у будинку-інтернаті, потребують стаціонарної медичної допомоги, вони направляються на лікування до відповідних лікувально-профілактичних закладів Міністерства охорони здоров'я у встановленому порядку.

3.17. Переведення підопічних за власним бажанням до будинку-інтернату іншого регіону здійснюється за погодженням відповідно між Міні­стерством соціального захисту Автономної Республіки Крим, управліннями соціального захисту населення обласних, Київської та Севасто­польської міських державних адміністрацій, за наявності висновку лікаря про те, що зміна кліматичних умов не сприятиме погіршенню ста­ну їх здоров'я.

3.18. Тимчасове вибуття за власним бажанням осіб, що проживають у будинку-інтернаті, дозволяється за погодженням з адміністрацією бу­динку-інтернату на термін не більше 1 місяця.

Дозвіл на вибуття підопічного надається з урахуванням висновку лікаря про можливість тимчасового залишення будинку-інтернату.

Якщо підопічний тимчасово (на термін понад 10 днів) вибуває з інтернатної установи, він наказом по будинку-інтернату знімається з харчу­вання, але залишається у списках проживаючих, і пенсія йому за період тимчасового вибуття виплачується в повному розмірі.

Витрати, пов'язані з поїздкою до родичів або до інших осіб, а також з переїздом за власним бажанням до іншої інтернатної установи, будин­ком-інтернатом не компенсуються.

3.19. Виписка підопічного з будинку-інтернату здійснюється з дозво­лу відповідно Міністерства соціального захисту Автономної Республіки Крим, управління соціального захисту населення обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій:

1) за особистою заявою підопічного і за наявності довідки про наяв­ність у нього жилої площі або письмової згоди родичів про можливість його утримувати і забезпечувати за ним догляд;

2) при встановленні інвалідам 1-ї або 2-ї групи, які не досягли загально­встановленого пенсійного віку, 3-ї групи інвалідності.

3.20. Під час виписки з будинку-інтернату підопічному видається за­кріплений за ним одяг, білизна і взуття за сезоном, документи, власні речі і цінності (ощадна книжка, акції, цінні папери та ін.), які зберігалися в будинку-інтернаті, а також довідка з зазначенням терміну перебування в даній установі.

3.21. За систематичне грубе порушення громадського порядку (вживання алкоголю, наркотичних та інших токсичних препаратів, бійки тощо) на підставі рішення адміністрації будинку-інтернату підопічні переводяться до спеціального будинку-інтернату у встановленому чинним законодавством порядку.

3.22. Ведення особових справ і облік осіб, які проживають у будинку-інтернаті, здійснюється згідно з інструкцією, затвердженою Міністер­ством соціального захисту населення України.








Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 928;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.