Комплектні екрановані токопроводы

Комплектним токопроводом прийнято називати токопровод із твердими неізольованими провідниками й металевим кожухом, що виготовляється на заводах у вигляді окремих секцій, зручних для транспортування й складання на місці монтажу. Комплектні пофазо-екрановані токопроводы широко застосовуються для з'єднання генераторів з підвищувальними трансформаторами на КЭС і для з'єднання генераторів з генераторним розподільним пристроєм на ТЭЦ.

Малюнок 4.10 - Пофазно-Екранований токопровод

Пофазно-Екрановані токопроводы являють собою металеві кожухи круглої форми, усередині яких на опорних ізоляторах укріплені шини швелерного або круглого перетину, малюнок 4.10.

Кожух виконаний з алюмінію щоб уникнути сильного нагрівання, що виникає при впливі магнітного потоку, створеного струмом навантаження. Закрите виконання токопроводов кожної фази дозволяє:

· забезпечити безпека обслуговування;

· захистити провідники, ізолятори від пилу, вологи, випадкового влучення сторонніх предметів;

· виключити междуфазные замикання в межах токопровода;

· зменшити електродинамічні сили взаємодії між провідниками при зовнішніх КЗ;

· усунути нагрівання индуктированными струмами сталевих несучих конструкцій, арматури залізобетонних стін і перекриттів.

Спочатку промисловістю випускалися комплектні екрановані токопроводы типу ПЕК (токопровод екранований комплектний) і КЭТ (комплектний екранований токопровод), які мали секционированные кожухи. Окремі секції з'єднували за допомогою гумових прокладок, тому кожна секція токопровода заземлювалася шиною. У таких токопроводах зовнішнє магнітне поле не компенсується й навколишні сталеві конструкції надмірно нагріваються вихровими струмами. Ускладнюють експлуатацію даних токопроводов велика кількість гумових ущільнень і складна система заземлення.

Більше зробленої конструкції є токопровод з безперервною замкнутою системою кожухів типу ТЭН (токопровод екранований безперервний). У такому токопроводе секції кожухів кожної фази з'єднані зварюванням. По кінцях токопровода кожухи трьох фаз з'єднуються за допомогою приварених до них алюмінієвих плит. Таким чином, кожухи утворять замкнуту трифазну систему. У робочому режимі в них индуктируются струми, приблизно рівні струмам у провідниках, але спрямовані протилежно. Вони проходять уздовж кожухів, розподіляючись рівномірно по периметрі, і переходять із одного кожуха у два інших по кінцях токопровода. Геометрична сума їхній дорівнює нулю. Ці струми називаються циркулюючими. Циркулюючі струми зменшують зовнішні магнітне поле токопровода. Якби струми в кожухах у точності відповідали струмам у провідниках і перебували з ним у фазі, то зовнішнє магнітне поле було відсутнє би. Однак внаслідок того, що кожухи мають активний опір, струми в кожухах не збігаються по фазі зі струмами в провідниках і зовнішнім магнітному полі компенсується не повністю. Однак у робочому режимі індукція зовнішнього поля настільки мала, що небезпека нагрівання сталевих конструкцій индуктированными в них вихровими струмами практично відсутній.

Пофазно - екрановані токопроводы випускаються на напругу до 35 кВ із номінальними струмами до 25 ка. Токопроводы з номінальним струмом до 20 ка виконуються з повітряним природним, а понад 20 ка з повітряним примусовим охолодженням.








Дата добавления: 2015-04-19; просмотров: 784;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.