Обробка деталей зубчастих зачеплень

У вимірювальних приладів зубчасті зачеплення служать для передачі руху від вимірювального стержня до вказівника, а в контрольно-вимірювальних автоматах - для передачі руху на вал, поворотні механізми, пристрої відліку.

Деталі зубчастих передач виготовляють:

- методом копіювання (ділення), який заснований на передачі форми ріжучого інструмента профілю зуба колеса;

- методом обкочування, який заснований на імітуванні зачеплення і обкочування зубчастої пари (колеса з іншим колесом, з рейкою і т. ін.) одного відносно іншого.

Вибір способу виготовлення циліндричних зубчастих коліс визначається видом виробництва і необхідною точністю.

Обробка зубчастих коліс методом копіювання. Фрезерування циліндричних коліс з прямим зубом методом копіювання здійснюють дисковими модульними фрезами на горизонтально-фрезерних верстатах, оснащених дільниковими пристроями, або на багатошпиндельних зуборізних автоматах.

Суть методу полягає в тому, що западина між зубцями і, відповідно, профіль зубців утворюється за рахунок копіювання профілю дискової модульної фрези. Проводячи послідовне ділення кола на необхідне число зубців, проводять фрезерування решта зубців колеса. Так як в основі процесу лежить ділення кола на число зубців, то цей метод називають методом ділення.

Недоліки методу:

- відхилення профілю від розрахункового;

- похибка кроку внаслідок неточності ділення;

- низька швидкість.

Обробка зубців коліс методом обкочення.Цей метод є більш досконалим, продуктивним і точним. Метод обкочення заснований на відтворенні (імітуванні) зачеплення зубчастої пари, в якій одне зубчате колесо перетворені в ріжучий інструмент, а другим колесом є заготівля. При створенні руху обкочення і одночасно робочого руху останній утворює зубці на заготівлі.

Виготовлення циліндричних коліс з прямими і косими зубцями за способом обкочення проводять черв’ячними фрезами, круглими долб’яками і гребінками у вигляді рейок.








Дата добавления: 2015-03-07; просмотров: 944;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.