Місцеві органи виконавчої влади в Україні

Місцевими органами виконавчої влади є:

1) місцеві державні адміністрації- місцеві органи виконавчої влади загальної компетенції;

2) територіальні органи міністерств, інших центральних органів виконавчої влади - місцеві органи виконавчої влади спеціальної компетенції.

Місцеві державні адміністрації входять до єдиної системи органів виконавчої влади. За станом на 31 травня 2004 р. в Україні діяло 24 обласних, 490 районних, 2 міських (у містах Києві та Севастополі) та 14 районних у місті державних адміністрацій.

Правовий статус місцевих державних адміністрацій встановлюється Конституцією України (статті 118-119), Законом України «Про місцеві державні адміністрації» від 9 квітня 1999 р. та іншими законами України.

Керівництво місцевою державною адміністрацією здійснює її голова. Він також формує і її склад.

Голови місцевих державних адміністрацій призначаються на посаду і звільняються з посади Президентом України за поданням Кабінету Міністрів України.

Повноваження голів місцевих державних адміністрацій припиняються Президентом України .

У здійсненні своїх повноважень голови місцевих державних адміністрацій відповідальні перед Президентом України і Кабінетом Міністрів України, підзвітні та підконтрольні органам виконавчої влади вищого рівня. Відповідні ради можуть впливати на вирішення питання щодо голови місцевої державної адміністрації.

На виконання Конституції України, законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, власних і делегованих повноважень голова місцевої державної адміністрації в межах своїх повноважень видає розпорядження, а керівники управлінь, відділів та інших структурних підрозділів - накази.

Згідно зі ст. 119 Конституції України місцеві державні адміністрації на відповідній території забезпечують:

1) виконання Конституції та законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади;

2) законність і правопорядок; додержання прав і свобод громадян;

3) виконання державних і регіональних програм соціально-економічного та культурного розвитку, програм охорони довкілля, а в місцях компактного проживання корінних народів і національних меншин - також програм їхнього національно-культурного розвитку;

4) підготування і виконання відповідних обласних і районних бюджетів;

5) звіт про виконання відповідних бюджетів і програм;

6) взаємодію з органами місцевого самоврядування;

7) реалізацію інших наданих державою, а також делегованих відповідними радами повноважень.

Місцеві державні адміністрації в межах, визначених Конституцією та законами України, здійснюють на відповідних територіях державний контроль за:

1) збереженням і раціональним використанням державного майна;

2) станом фінансової дисципліни, обліку та звітності, виконанням державних контрактів і зобов'язань перед бюджетом, належним і своєчасним відшкодуванням шкоди, заподіяної державі;

3) використанням та охороною земель, лісів, надр, води, атмосферного повітря, рослинного і тваринного світу та інших природних ресурсів;

4) охороною пам'яток історії та культури, збереженням житлового фонду;

5) додержанням виробниками продукції стандартів, технічних умов та інших вимог, пов'язаних з її якістю й сертифікацією;

6) додержанням санітарних і ветеринарних правил, збиранням, утилізацією і захороненням промислових, побутових та інших відходів, додержанням правил благоустрою;

7) додержанням архітектурно-будівельних норм, правил і стандартів;

8) додержанням правил торгівлі, побутового, транспортного, комунального обслуговування, законодавства про захист прав споживачів;

9) додержанням законодавства з питань науки, мови, реклами, освіти, культури, охорони здоров'я, материнства й дитинства, сім'ї, молоді та неповнолітніх, соціального захисту населення, фізичної культури і спорту;

10) охороною праці та своєчасною і не нижче визначеного державою мінімального розміру оплатою праці;

11) додержанням громадського порядку, правил технічної експлуатації транспорту і дорожнього руху;

12) додержанням законодавства про державну таємницю та інформацію;

13) додержанням законодавства про Національний архівний фонд та архівні установи.

Центральні органи виконавчої влади можуть мати свої територіальні органи, що утворюються, реорганізовуються і ліквідовуються в порядку, встановленому законодавством.

Керівників територіальних органів міністерства призначає на посади та звільняє з посад у встановленому порядку міністр, іншого центрального органу виконавчої влади - керівник цього органу.

Координують діяльність територіальних органів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади та сприяють їм у виконанні покладених на ці органи завдань голови відповідних місцевих державних адміністрацій.

При цьому з питань здійснення повноважень місцевих державних адміністрацій керівники територіальних органів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади підзвітні й підконтрольні головам відповідних місцевих державних адміністрацій

Висновки. Є дві форми здійснення народовладдя в Україні – це безпосередня та представницька демократія. Ця тема семінарського заняття присвячена саме безпосередній демократі, основні форми якої – це вибори та референдум. Одним із об’єктів дослідження данного семінару є референдум – спосіб приняття громадянами України шляхом голосування законів України а також інших рішень з важливих питань. У ході підготовки необхідно розглянути поняття, види референдумів, а також порядок їх призначення.

Вибори в Україні – це основний метод формування органів влади. Треба розглянути поняття та види виборів. Серед принципів виборчого права звернути увагу на рівність, свободу волевиявлення, таємність голосування та пряме волевиявлення. У противагу розглянути непрямі вибори на прикладі США.

Вважаємо за доцільне в рамках цієї теми розглянути три виборчі системи – пропорційну, мажоритарну, змішану та їхні підвиди.

Виборчий процес являє собою процесуальний інститут виборчого права і складається зі стадій, на яких треба зупинитися у ході семінарського заняття.

Потрібно запам’ятати, що Кабінет Міністрів України є вищим органом виконавчої влади в Україні. До центральних органів виконавчої влади належать міністерства, державні комітети та центральні органи виконавчої влади зі спеціальним статусом. Місцевими органами виконавчої влади є місцеві державні адміністрації, які бувають областними, районими, а також Київська та Севастопольська міська держадміністрація. Органи місцевого самоврядування не входять до системи органів державної влади, бо вони представляють інтереси не всього народу, а лише відповідної теріторіальної громади.

Питання для самоконтролю

1. Які форми здійснення народовладдя існують в Україні?

2. Назвіть види безпосередньої демократії.

3. Дайте поняття референдуму.

4. Який порядок призначення референдуму?

5. Які принципи виборчого права встановлює Конституція України?

6. Дайте визначення абсентеїзму.

7. Що таке стадія виборчого процесу? Які стадії вам відомі?

8. Яка виборча система застосовується в Україні?

9. Що таке орган держави?

10. Назвіть елементи апарату держави.

11. Яку гілку влади представляє Верховна Рада України?

12. Який конституційний склад Верховної Ради України?

13. Що таке апарат Верховної Ради України?

14. Назвіть вимоги до кандидата в народні депутати України.

15. До якої гілки влади належить Президент України?

16. На який строк обирається Президент України?

17. Який склад Кабінету Міністрів України?

18. Назвіть види центральних органів виконавчої влади.

19. Як називаються місцеві органи виконавчої влади в Україні?

20. Що таке територіальна громада?

21. Назвіть органи місцевого самоврядування.

 

 








Дата добавления: 2015-03-03; просмотров: 2000;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.