Класифікація свердловин за призначенням

При пошуках, розвідці і розробці нафтових і газових родовищ бурят опорні, параметричні, структурні, пошукові розвідувальні, експлуатаційні, нагнітальні, спостережні та інші свердловини.

Опорнісвердловини закладаються в районах, що не досліджених бурінням і служать для вивчення складу і віку гірських порід по розрізу.

Параметричнісвердловини закладаються у відносно вивчених районах з метою уточнення їх геологічної будови і перспектив нафтогазоносності.

Структурнісвердловини бурять для виявлення перспективних площ та їх підготовки до пошуково-розвідувального буріння.

Пошуковісвердловини бурять з метою відкриття нових промислових покладів нафти і газу.

Розвідувальні свердловини бурять на площах з встановленою промислової нафтогазоносністю для вивчення розмірів і будови покладу, отримання необхідних вихідних даних для підрахунку запасів нафти і газу, а також проектування її розробки.

Експлуатаційні свердловини закладаються у відповідності зі схемою розробки покладу і служать для видобутку нафти і газу із земних надр.

Нагнітальні свердловини використовують при впливі на експлуатований пласт різних агентів (закачування води, газу і т. д.).

Спостережні свердловини бурять для контролю за розробкою покладів (зміною тиску, положення водонафтяного і газонафтового контактів і т. д.).

Крім того, при пошуку, розвідці і розробці нафтових і газових родовищ бурят картувальні, сейсморозвідувальні, спеціальні та інші свердловини.

 








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 827;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.