Формування цивільних організацій ЦО за військовим зразком та обов’язкова служба в них також не позбавляють їх захисту.

Кожна сторона, яка знаходиться в конфлікті, намагається вжити заходів для того, щоб її організації ЦО, їх персонал, будівлі та матеріальна частина могли бути розпізнані в той час, коли вони виключно призначені для виконання завдань ЦО. Таким же чином має бути забезпечено розпізнавання сховищ, які призначені для цивільного населення.

Кожна сторона, яка знаходиться в конфлікті, намагається також прийняти та застосувати методи і процедури, які дозволяють розпізнати цивільні сховища, а також будівлі та матеріальну частину ЦО, на яких розміщується міжнародний розпізнавальний знак Цивільної оборони (рис. 1.1):

 

 


Рис. 1.1. Міжнародний знак ЦО. Три яскраво помаранчеві кола на білому фоні прямокутника

 

На окупованій території та в районах, де ідуть бої, або можуть іти бої, персонал ЦО оборони розпізнається за допомогою міжнародного розпізнаваль-ного знаку ЦО та посвідчення особи, яка підтверджує її статус.

Міжнародним розпізнавальним знаком Цивільної оборони є також рівносторонній блакитний трикутник на помаранчевому фоні (рис. 1.2.), коли він використовується для захисту організацій ЦО, їх персоналу, будівель, матеріальної частини, а також цивільних сховищ:

 

 


Рис. 1.2. Розпізнавальний знак організацій ЦО

 

Крім розпізнавального знаку сторони, які знаходяться в конфлікті, можуть домовитися про використання розпізнавальних сигнальних знаків ЦО.

В мирний час розпізнавальним знаком на рис 2 можна, за погодженням компетентної державної влади, користуватися для розпізнавання ЦО. Високі Договірні Сторони, які знаходяться в конфлікті, вживають необхідних заходів щодо забезпечення контролю над використанням міжнародного розпізнаваль-ного знаку ЦО та для запобігання і припинення зловживань ним.

Особовий склад збройних сил та військові підрозділи, призначені в організації ЦО, користуються повагою та захистом за мов: а) такий особовий склад і такі військові підрозділи призначені на постійно і займаються, виключно, виконанням гуманітарних завдань ЦО; б) призначений таким чином, цей особовий склад не виконує будь-які інші військові обов’язки під час конфлікту; в) такий особовий склад чітко відрізняється від інших осіб, що входять до складу збройних сил міжнародним розпізнавальним знаком ЦО, який носиться на видному місці та має бути настільки великим, наскільки це можливо, і цей особовий склад забезпечується посвідченням особи, що підтверджує її статус; г) такий особовий склад і такі військові підрозділи мають лише легку особисту зброю для підтримання порядку та самооборони; д) такий особовий склад не приймає участі безпосередньо у воєнних діях і не використовується для військового навчання, крім своїх завдань з ЦО, та дій які не завдають шкоди супротивній стороні. Недотримання умов, наведених вище, будь-якою особою, яка входить до складу збройних сил, забороняється.

Особи, які входять до складу збройних сил і служать в організаціях ЦО, якщо вони попадають до влади супротивної сторони, є військовополонени-ми. На окупованій території у випадку, якщо в цьому виникне необхідність, вони можуть бути використані для виконання завдань ЦО, але тільки в інтересах цивільного населення цієї території, якщо така робота небезпечна та вони добровільно погоджуються виконувати її.

Будівлі, обладнання та транспортні засоби військових підрозділів, призначених в організації ЦО, повинні бути чітко визначені міжнародним розпізнавальним знаком ЦО. Матеріальна частина та будівлі військових підрозділів, які передбачені постійно в організації ЦО та призначені виключно для виконання завдань ЦО, продовжують підкорятися законам війни. Вони не можуть бути використанні для інших цілей, крім як для цілей ЦО, до тої пори, поки вони потрібні для виконання завдань ЦО, за винятком випадків настійної військової необхідності, якщо тільки завчасно не було вжито заходів для достатнього забезпечення потреб цивільного населення.

Україна бере активну участь в операціях з підтримки миру в різних куточках світу, послідовно виступає за мирне вирішення всіх суперечок, а також за неухильне дотримання положень Женевських Конвенцій в разі виникнення міжнародних та неміжнародних конфліктів.

Міжнародне співробітництво України з іншими державами в галузі ЦЗ здійснюється з питань обміну досвідом ЦЗ і ліквідації наслідків НС, створення і оснащення сил ЦЗ, спільних дій у разі НС.

Умови отримання Україною допомоги для ліквідації НС та надання іно-земним державам допомоги в ліквідації наслідків НС й порядок залучення орга-нів і підрозділів ЦЗ до надання такої допомоги іноземним державам визнача-ються міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України. Представництво України в міжнародних організа-ціях з питань ЦЗ, проведення аварійно-рятувальних робіт, а також робіт із запо-бігання та ліквідації НС здійснюються ДСНС України.

ДСНС України здійснює двостороннє співробітництво відповідно до поло-жень 21 міжурядової Угоди, 1 рамкової конвенції, 1 рамкової програми дій, 3 меморандумів про взаєморозуміння, 1 адміністративної домовленості, а також планів спільних дій. ДСНС України та її територіальні органи також здійсню-ють активне транскордонне співробітництво з відповідними установами та територіальними органами 6 іноземних країн, які межують з Україною

Україна як суверенна держава, підтримуючи зусилля ООН в галузі надання міжнародної надзвичайної допомоги, поважаючи і підтверджуючи загально виз-нані норми і правила, які існують в рамках різних міжнародних, регіональних та субрегіональних організацій, відповідних міжнародних конвенцій та угод, бере активну участь у співробітництві в галузі надання міжнародної допомоги у разі виникнення НС. Зокрема, Україна є учасницею Угоди між Урядами країн-учас-ниць Чорноморського Економічного Співробітництва (Болгарія, Вірменія, Греція, Грузія, Молдова, Росія, Румунія, Україна) про співробітництво у наданні надзвичайної допомоги і ліквідації наслідків НС природного і техногенного характеру (від 15 квітня 1998 p.). Також між Україною та США 5 червня 2000 р. підписаний меморандум про взаєморозуміння в галузі попередження та ліквідації НС природного та техногенного характеру. Україна бере активну участь в спільному розв’язанні проблем техногенно-екологічної безпеки з країнами-сусідами — Росією, Угорщиною, Польщею, Словаччиною, Румунією, Молдовою, Білоруссю, що реалізується через двосторонні договори та спільні проекти. України має тісне співробітництво з Міждержавною радою СНД з надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру (МДР з НС) та Агентством СНД із моніторингу і прогнозування надзвичайних ситуацій.

Особливої уваги заслуговує участь ДСНС України у міжнародних навчан-нях з реагування на катастрофи відповідно до Програми НАТО "Партнерство заради миру". Починаючи з 2000 року ДСНС України (МНС України) взяло участь у понад 10 повномасштабних міжнародних навчаннях НАТО із залучен-ням сил та спеціального обладнання.

 

Запитання для самоконтролю

 

1. Охарактеризуйте історію створення та систему ЦЗ України.

2. Проаналізуйте основні принципи здійснення ЦЗ України.

3. Визначте керівництво та основні органи управління ЦЗ України.

4. Поясніть основні завдання органів управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення.

5. З’ясуйте функції КМУ в забезпеченні цивільного захисту населення.

6. Дайте оцінку діяльності ДСНС України.

7. Охарактеризуйте службу ЦЗ, сили і засоби ЦЗ, склад сил ЦЗ.

8. Поясніть, які формування відноситься до оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС.

9. Охарактеризуйте сили ЦЗ Міністерства інфраструктури України.

10. Проаналізуйте сили ЦЗ Міненерговугілля України.

11. Поясніть основні завдання сил ЦЗ Міністерства охорони здоров'я України.

12. З’ясуйте функції системи екстреної допомоги населенню 112.

13. З’ясуйте основні завдання, склад, сили, засоби та режими функціонування ЄДСЦЗ.

14. Проаналізуйте історію розвитку міжнародного гуманітарного права.

15. Визначте основні положення І-ї і ІІ-ї Женевських Конвенцій („Про поліп-шення долі поранених і хворих в діючих арміях”, „Про поліпшення долі поранених, хворих і осіб, які потерпіли корабельну аварію у складі зброй-них сил на морі”).

16. Дайте характеристику III-й Женевській Конвенції „Про поведінку з війсь-ковополоненими”.

17. Проаналізуйте IV-у Женевську Конвенцію „Про захист цивільного насе-лення під час війни”.

18. Охарактеризуйте основні положення І-го і ІІ-го Додаткових Протоколів.

19. З’ясуйте роль міжнародної організації Цивільної оборони та її співпрацю з іншими міжнародними організаціями.

20. Перелічте завдання, організацію, персонал, матеріальну частину, права і обов’язки ЦО країн світу.

21. Опишіть міжнародні розпізнавальні знаки ЦО країн світу.

22. Дайте оцінку міжнародному співробітництву України з іншими держа-вами в галузі ЦЗ.









Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 2422;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.