Умови ефективного спору.

1 Не втрачати предмету спору під час діалогу. Для цього не дати відвести себе від рішення основного питання. Щоб обговорення спірною проблеми було плідним і результативним, полемісти повинні добре знати предмет спору, розумітися на поставлених завданнях, тонкощах справи, бути ерудованими і компетентними.

2 Мати визначену позицію. Якщо під час обговорення спірної проблеми думка опонента виражена нечітко, з нею важко полемізувати.

3 Існування спільної мети. Коли говорять про спільності вихідних позицій, то ми не маємо на увазі єдину думку а питання, які обговорюються. Думки учасників спору можуть бути різними, але має бути спільна мета, прагнення знайти правильне рішення, бажання дати раду спірному питанні і прагнути допомогти досягненню загального результату.

4 Уміння його учасників правильно оперувати у спорі поняттями і термінами. Необхідно вміти виділити основні, опорні поняття, пов'язані з предметом спору, старанно відібрати терміни, що необхідні для обговорення висунутої проблеми.

5 Уточнення значення основних термінів, обумовити сенс, який кожний із учасників вкладає в одні й ті ж самі слова. Багатозначність слів таїть у собі здатність по різному їх розуміти. Це вимагає правильного вживання багатозначних слів в спорі.

Отже, неточне вживання учасниками спору, термінів, багатозначних слів може ускладнити спілкування, помішати обговоренню спірної проблеми, може стати причиною помилок.








Дата добавления: 2015-02-23; просмотров: 810;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.