Завдання 2. Виконати повірки та юстировки теодоліта Т 30

Точне і ефективне вимірювання кутів теодолітом можливо, якщо додержуватись таких умов:

1. Площина горизонтального лімба має бути перпендикулярною осі обертання приладу, а вертикального лімба – осі обертання труби. Виявляється обертанням навколо її осі. При порушенні умови відбувається роз фокусування і зміна ціни поділок шкали відповідного пристрою. Дефект виправляється в оптико-механічній майстерні.

2. Вісь циліндричного рівня алідади горизонтального кругу має бути перпендикулярною вертикальній осі обертання приладу. Для перевірки цієї умови встановлюють циліндричний рівень паралельно двом підйомним гвинтам і обертанням їх у різних напрямах приводять бульбашку на середину. Після цього алідаду обертають на 180°. Якщо бульбашка змістилась то умова не виконана, обертаючи ці ж два підйомні гвинти, бульбашку рівня зміщують на половину дуги відхилення обертанням виправних гвинтів встановлюють бульбашку у нуль - пункт і після цього виконують повторну контрольну перевірку і приводять теодоліт у робочий стан (горизонтують), повертають алідаду на 90° і третім підйомним гвинтом приводять бульбашку у нуль - пункт. Круглий рівень перевіряється по виправленому циліндричному рівню.

3. Вертикальна нитка сітки ниток при прямовисному положенні вертикальної осі теодоліта має бути прямовисною. Після установки теодоліту вертикальну нитку верхнім кінцем наводять на добре бачену точку і обертають трубу навколо горизонтальної осі. Якщо зображення точки не сходить з нитки, то умова додержана. Виправлення досягається обертанням окулярної частини труби з сіткою, так, щоб вертикальна нитка розташувалась прямовисно. Цю умову можна перевірити за допомогою виска.

4. Візирна вісь труби має бути перпендикулярною осі обертання зорової труби. Перевірка виконується спостереженням віддаленої, добре видимої точки. Подвійну колімаційну помилку обчислюють за формулою:

2С = КП – КЛ ± 180°. (1)

Величина 2С не повинна перевищувати подвійну квадратичну помилку вимірювання кута даним приладом. Для виправлення знімають захисний ковпачок окуляра, мікрометричним гвинтом змінюють відлік по горизонтальному кругу на величину С і обертають виправні гвинти, наводять вертикальну нитку сітки ниток на точку.

5. Вісь обертання зорової труби має бути перпендикулярною вертикальній осі обертання теодоліта. Для виробництва перевірки теодоліт установлюють на відстані, 20 м від високого предмета (стіна будинку, стовп та ін.). Наводять перехрестя сітки на високо розташовану точку М і проектують візирний промінь на висоту теодоліта, відмічають точку проекції m1. Те ж саме роблять при іншому крузі і одержують проекцію m2. Якщо відстань між точками m1 і m2.

, (2)

де t - ціна поділки рівня алідади; v - кут нахилу візирної осі при спостереженні точки М, d – відстань від осі обертання теодоліта до предмета; ρ = 206265’’.

То відмічають точку в середині відрізку і наводять на неї перехрестя сітки. Потім піднімають трубу до рівня точки М і виправними гвинтами підставки труби піднімають чи опускають один з кінців горизонтальної осі так, щоб точка М потрапила на вертикальну нитку сітки.

6. Вісь обертання алідади горизонтального і вертикального кругів повинна проходити відповідно через центри шкал поділок горизонтального і вертикального кругів. В інструментах з двосторонніми оптичними мікрометрами відлік вільний від впливу ексцентриситету. Для виключення впливу ексцентриситету алідади при використанні теодолітів з однобічними відліковими пристроями вимірювання треба вести способом прийомів.

6. Місце нуля (МО) чи місце (MZ) зеніта вертикального круга повинне дорівнювати нулю (90°).

Визначають МО чи МZ із спостереження точки при двох положеннях вертикального круга. Для приведення виміряного значення до нуля обчислюють вертикальний кут ν за формулами (4) або (5) і відповідний йому відлік, який вийшов би, якщо б МО дорівнювало нулю. Потім, якщо теодоліт має рівень при алідаді вертикального кругу, не змінюючи положення труби, мікрометричним гвинтом алідади вертикального кругу суміщають її нуль з обчисленим відліком, а виправними гвинтами виводять бульбашку на середину.

(3)

(4)

(5)

Якщо відліковим пристроєм являється оптичний мікрометр, то на указаний відлік спочатку встановлюють мікрометр, а потім алідаду. Якщо теодоліт має рівень тільки при алідаді горизонтального круга, то після установки мікрометричним гвинтом труби обчисленого відліку вертикальними виправними гвинтами сітки перехрестя сітки ниток суміщають з зображенням точки візування.

В теодолітах, в яких рівень змінений компенсатором, МО виправляють також за допомогою вертикальних виправних гвинтів сітки. Зорову трубу встановлюють на відлік, відповідний вимірювальному МО = 0 і перехрестя сітки ниток суміщають з зображенням точки візування.

8. Компенсатор вертикального кругу має забезпечувати незмінний відлік по вертикальному кругу при нахилах вертикальної осі теодоліта в межах, які обумовлені конструкцією компенсатора. Теодоліт встановлюють на штативі так, щоб один із підйомних гвинтів тригера розташовувався в напрямку добре видимої точки місцевості, приводять вертикальну вісь інструменту в прямовисне положення і наводять перехрестя сітки ниток на точку. Потім нахиляють теодоліт підйомним гвинтом на найбільший кут компенсації (який відлічується за рівнем алідади горизонтального круга) в напрямку точки візування; наводять хрест сітки ниток на цю точку і роблять відлік по вертикальному кругу. Потім нахиляють теодоліт тими ж підйомними гвинтами в зворотному напрямку на точку і роблять відлік. Різниця між двома відліками не повинна перевищувати 0,1 поділки шкали відлікового мікроскопу. Якщо під час дослідження виявляється систематична помилка, яка перевищує у два рази допустиме розходження, теодоліт належить ремонту в оптико-механічній майстерні.

 








Дата добавления: 2015-02-19; просмотров: 1979;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.