Нагрівання електричним опором

Ширше застосування знайшли печі посередньої дії, в яких тепло виділяється під час проходження електричного струму по спеціальних гріючих елементах. Тепло, яке виділяється, передається до матеріалу випромінюванням, теплопровідністю і конвекцією. В таких печах здійснюється нагрівання до температур 1000÷1100°C.

Схема печі опору показана на рис. 2.15. Нагрівання здійснюється під час проходження струму через нагрівальні елементи 2 і 3, що виконані у вигляді дротяної спіралі. Тепло, що виділяється під час проходження електричного струму через нагрівальні елементи, передається стінкам обігрівального апарата 1. Піч футерують зсередини вогнетривкою цеглою 4 і покривають зовні шаром теплової ізоляції. Для періодичного огляду електро-нагрівачів електропіч забезпечується механізмом для опускання 5.

 

Рис. 2.15. Електропіч опору:

1 – обігрівальний апарат; 2 – бокові секції нагрівальних елементів; 3 – нижня секція нагрівального елемента; 4 – футерування печі; 5 – механізм для опускання футерування.

 

З метою зменшення втрат тепла в оточуюче середовище апарат покривають тепловою ізоляцією. Гріючі елементи виготовляють з дроту ніхрому (сплав, який містить 20% Cr, 30-80% Ni і 0,5-5% Fe). Діаметр дроту 3-7мм.

Кількість тепла, яку необхідно підвести в процесі нагрівання визначають з теплового балансу (рис 2.16)

 

 

Рис.2.16. До теплового балансу процесу нагрівання електричним струмом.

 

 

(2.10)

де Qe - кількість тепла, яка виділяється елементами під час проходження електричного струму, Дж/год; G - кількість продукта, що підлягає нагріванню, кг/год; с - теплоємність продукта, що нагрівається, Дж/(кг·град); tn i tк – початкова і кінцева температура матеріалу, 0С; Qвтр – втрати тепла в оточуюче середовище, Дж/год.

З рівняння (2.10) визначають Qе

(2.11)

Потужність електричного пристрою визначають за рівнянням

(2.12)








Дата добавления: 2015-02-19; просмотров: 1433;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.