Нагрівання ртуттю та рідкими металами

 

Ртуть, натрій , калій, свинець, інші легкотопкі метали та їх сплави ефективно використовують в якості високотемпературних теплоносіїв для нагрівання до температур 400-800 0С і вище. Ці теплоносії мають велику густину, термічну стійкість, високу теплопровідність і значні коефіцієнти тепловіддачі, що є їх перевагою. Однак їм характерні низькі значення критерія Прандтля (Pr≤0,07), тому коефіцієнти тепловіддачі для них необхідно розраховувати за спеціальними рівняннями.

Більшість металічних теплоносіїв вогне- і вибухобезпечні і практично не діють на маловуглецеві леговані сталі. Тільки калій і натрій вимагають використання нержавіючої сталі, оскільки є надзвичайно високохімічноактивними і спалахують зі швидкістю вибуху. В якості проміжних теплоносіїв для нагрівальних бань використовують легкотопкі метали крім ртуті, натрію, калію, і їх сплавів, які знайшли застосування у нагрівальних установках з природною та вимушеною циркуляцією. Ртуть є єдиним металічним теплоносієм, що використовується у пароподібному стані, тиск парів якої дуже низький (приблизно 2 атм. за 400 0С). Ртутно-парові нагрівальні установки, що працюють за природної циркуляції теплоносія характеризуються високим ККД.

Недоліком ртутного та інших металічних теплоносіїв є те, що необхідно забезпечити абсолютну герметичність нагрівальних установок та потужну приточно-витяжну вентиляцію, оскільки вони є надзвичайно отруйними. Крім цього, погана змочуваність металів та висока вартість обмежують можливості розповсюдженого використання теплоносіїв цієї групи.

 








Дата добавления: 2015-02-19; просмотров: 773;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.