Нагрівання розплавленими солями

 

У випадках коли необхідно рівномірно нагрівати продукти до температур, що перевищують гранично допустимі температури для високотемпературних органічних теплоносіїв використовують неорганічні рідкі теплоносії – розплавлені солі та рідкі метали. Найбільше практичне застосування у хімічній промисловості має нітрит-нітратна суміш (азотистокислий натрій – 40 %(мас.), азотнокислий натрій – 7% (мас.), азотнокислий калій – 53% (мас.)). Використання цієї суміші дає змогу нагрівати продукти до температур 500-540 С (1 амт.) . За температур, що не перевищують 450С суміш практично не сприяє корозії вуглецевих сталей. У разі необхідності проведення процесу за більш високих температур для виготовлення апаратури і трубопроводів використовують хромисті і хромонікелеві сталі, крім цього їх оснащують паровим обігрівом. Суміш застосовують тільки у разі обігріву з вимушеною циркуляцією, яка забезпечується спеціальними насосами пропелерного типу (вертикальні) або безсальніковимим відцентровими насосами. Коефіцієнти тепловіддачі від перегрітої води є вищими ніж від суміші, однак у разі вимушеної циркуляції суміші досягають інтенсивнішого теплообміну.

З міркувань вибухобезпеки неприпустимий контакт за високих температур нітрит-нітратної суміші з речовинами органічного походження, стружкою і тирсою чорних металів, алюмінію і магнію, оскільки вона є сильним окислювачем.

 








Дата добавления: 2015-02-19; просмотров: 718;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.