Нагрівання перегрітою водою

В якості гріючого агента перегріта вода використовується за тисків, що досягають критичного [22,1 Мн/м2 (225ат)], якому відповідає температура 374°С. Тому за допомогою перегрітої води можливе нагрівання матеріалів до температур, що не перевищують 350°С. Але обігрів перегрітою водою пов‘язаний з використанням високих тисків, що значно ускладнює і збільшує вартість нагрівальної установки та її експлуатації.

Цей метод нагрівання може здійснюватись, як природною циркуляцією проміжного теплоносія, так і вимушеною.

Принципова схема установки з природною циркуляцією рідкого теплоносія показана на рис. 2.9. Рідкий теплоносій (перегріта вода) нагрівається в змійовику 2 печі 1. В результаті зменшення під час нагрівання густини теплоносія він переміщається трубопроводом догори до нагрівного апарата 3. Теплоносій переміщується змійовиком і віддає тепло матеріалу, який знаходиться в теплообміннику 3, що призводить до зменшення температури теплоносія і збільшення його густини, в результаті чого він стікає трубопроводом вниз. Так здійснюється замкнута циркуляція проміжного теплоносія.

 

Рис. 2.9. Принципова схема установки з природною циркуляцією рідкого теплоносія:

1 – піч; 2 – змійовик; 3 – нагрівальний апарат.

 

Розрахунок установок з природною конвекцією рідкого проміжного теплоносія здійснюють виходячи з рівняння напору, завдяки якому здійснюється циркуляція з врахуванням гідравлічного опору контуру

(2.8)

а також тепла відданого гріючим агентом за одиницю часу і отриманого теплообмінним апаратом

(2.9)

де h – різниця рівнів робочої частини апарату і змійовика в печі, яка приймається такою, що дорівнює різниці їх середніх перерізів, м; g – прискорення сили тяжіння, м/с2; і - густина гріючого агента у верхній і нижній частині труб, кг/м3 за температур t1 і t2 відповідно; G – витрата циркулюючого гріючого агента в гарячій і холодній частині труб, кг/год; І1 і І2 – ентальпії гріючого агента в гарячій і холодній частині труб, Дж/кг; tпр - температура продукту, 0С.

З рівняння (2.8) видно, що напір, завдяки якому циркулює рідина, збільшиться із зростанням h і різниці густин рідини. Тому під час нагрівання за схемою з природною циркуляцією теплообмінники розміщують на висоті не меншій ніж 4-5м вище від печі або іншого гріючого апарата. Отже загальна висота повинна бути значною. Однак швидкість рідини в умовах природної конвекції є низькою (0,1м/с), тому кількість переданого тепла буде невеликою.

В установках з природною циркуляцією в якості теплоносіїв використовують або високотемпературні органічні теплоносії або перегріту воду. Максимальна температура нагрівання води дорівнює її критичній температурі 3740С за тиску 22,6МПа. Роботу такої установки переважно проводять за режиму, коли теплий контур заповнений переважно парою, а холодний – переважно рідиною. За таких умов, завдяки великій різниці між густинами рідини і пари швидкість циркуляції і теплова продуктивність зростають.

Установки з циркуляцією перегрітої води розраховані на тиск 22.5МПа, для чого необхідна складна апаратура. Простішим і економічнішим є обігрівання високотемпературними теплоносіями, яки дають змогу отримувати високі температури за помірних тисків в системі.

Рис.2.10. Принципова схема установки з вимушеною циркуляцією рідкого проміжного теплоносія:

1 – піч із змійовиком; 2 – тепло ізолюючий апарат; 3 – піднімальний трубопровід; 4 – опускаючий трубопровід; 5 – відцентровий насос.

 

 

На рис. 2.10 показана установка з вимушеною циркуляцією рідкого проміжного теплоносія. Для заповнення системи необхідна кількість теплоносія подається насосом 5 з ємності 1, після чого збірник 2 відключається від системи вентилями і під час роботи насоса 5 теплоносій циркулює трубчастим підігрівачем 2, який розміщений в печі і сорочкою теплообмінника 1 віддаючи матеріалу необхідну кількість тепла. Використання вимушеної циркуляції дозволяє значно збільшити швидкість циркуляції (до 2 – 2,5 м/с і більше) і відповідно збільшити інтенсивність теплообміну. Під час обігріву з вимушеною циркуляцією зникає необхідність у підніманні теплообмінного апарату над піччю. Крім цього, одна піч може обслуговувати одночасно декілька апаратів. Однак використання насоса збільшує вартість установки і її експлуатації.

 








Дата добавления: 2015-02-19; просмотров: 841;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.