Допомога при ураженні електричним струмом

Ураження людей електричним струмом можливе внаслідок сти­хійних лих, виробничих аварій і в побуті, а також при проведенні пошуково-рятувальних і невідкладних аварійно-відновлювальних робіт. Для того, щоб звільнити потерпілого від дії електричного струму, необхідно швидко вимкнути ділянку електричної мережі або електрообладнання, до якого дотикається людина, зняти запобіжни­ки або перерубати провід, наприклад сокирою або лопатою з сухою дерев'яною ручкою. Якщо потерпілий лежить на землі, то його мож­на відділити від електричного проводу сухою палицею, дошкою; іноді потерпілого можна відтягнути від предмету, який проводить струм, взявши його за сухий одяг, уникаючи при цьому контакту з тілом потерпілого. Якщо струм проходить через тіло потерпілого в землю, необхідно перервати подання струму. При цьому людині, яка надає допомогу потрібно дотримуватись правил безпеки, щоб самій не потрапити під дію електричного струму, звертаючи особисту ува­гу на напругу, під яку потрапив потерпілий. У разі напруги до 1000 В дріт від людини можна відкинути сухою дошкою або палкою. Можна також перерубати його сокирою або лопатою. Відтягти потер­пілого можна руками, надягнувши діелектричні рукавиці або ж на­кинувши на дріт сухий одяг. Краще при цьому стати на дошку, одяг або будь - яку іншу струмонепровідну підстилку.

У разі напруги понад 1000В для звільнення потерпілого можна використовувати лише ізолюючу штангу, або ізолюючі кліщі, одяг­нувши діелектричні рукавиці і взувши діелектричні боти. Після того, як потерпілий буде звільнений від джерела струму, йому негайно надається допомога: на місце опіків накладаються пов'язки, якщо потрібно - зробити штучне дихання (частіше варіантом "з рота в ніс", оскільки зуби стиснуті внаслідок судом жувальних м'язів). У та­ких потерпілих клінічна смерть пізніше переходить у біологічну. Відомі випадки, коли рятувальники розпочинали реанімацію через 8-12 хв. і досягали позитивного результату.

 







Дата добавления: 2015-03-19; просмотров: 785;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.