Організаційно-методичні рекомендації до заняття

Практичне заняття доцільно проводити методом тренування з елементами ділової гри.

Після заслуховування відповідей студентів щодо суті, загальних вимог до медичного сортування, медичного сортування за системою START, викладач знайомить студентів з план-схемою сортувального майданчика на місцевості поблизу вогнища катастрофи (умовно стадіон університету). Після чого заняття продовжується на стадіоні університету. Призначені викладачем функціонери («керівник» та 4 «рятівники» Державної служби надзвичайних ситуацій (МНС)) визначають «зону небезпеки», «місце згрупувань постраждалих, зону для проведення медичного сортування медичними працівниками», «зону для розгортання медичного пункту – територію для надання медичної допомоги - червона і жовта групи», «місце складання тіл загиблих», «зону прибуття машин БШМД», «посадовий майданчик для вертольоту».

Призначається бригада ШМД. Лікар бригади стає «Координатором» БШМД відтворює на місцевості план-схему сортувального майданчика використовуючи металеві стрижні та пікетажну стрічку.

В подальшому студенти виступаючи в ролі лікаря-координатора доповідають послідовність своїх дій (кроки 1,2,3,4,5,6) в двох варіантах:

1. Вогнище ураження небезпечне (не вимагає деконтамінації).

2. Вогнище ураження безпечне.

На даному етапі заняття викладач може давати «лікарям-координаторам» конкретні завдання «ввідні», вручаючи їм для роботи імітаційні талони.

Всі дії призначених функціонерів за викликом викладача коментують студенти групи за схемою:

- Згоден, не згоден з діями функціонерів. Чому?

- На мою думку доцільно поступити таким чином…

Викладач оцінює, як роботу функціонерів, так і думки студентів щодо їх дій, акцентуючи увагу групи на оптимальному варіанті.

На другому часі заняття студенти відпрацьовують навичку з виконання службового документу медичного призначення.

Кожен студент отримує імітаційну картку з описом клінічної картини ураження людини в осередку катастрофи та картку медичного сортування (форма 109-2/о).

В ролі лікаря БШМД студент мусить поставити попередній діагноз ураження (за імітаційною карткою) та здійснити медичне сортування на догоспітальному етапі, заповнивши картку медичного сортування.

Викладач перевіряє роботи студентів, виставляє оцінки за тему і доводить їх до студентів на наступному занятті.

 

 









Дата добавления: 2015-02-13; просмотров: 722;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.