Ціна поділки окуляр-мікрометра

Для визначення розмірів елементів структури при мікроструктурному аналізі користуються окуляр-мікрометром. Окуляр-мікрометр – це окуляр, в який вставлена скляна пластинка з нанесеною на неї шкалою (див. рис.1.20).

Рисунок 1.20 – Окуляр-мікрометр для металографічного мікроскопу.

 

Ціна поділки шкали окуляр-мікрометра залежить від збільшення мікроскопу. Для її визначення використовують об’єкт-мікрометр (див. рис. 1.21). Об’єкт-мікрометр - це скляна пластинка з нанесеним шаром хрому. На поверхні хрому нанесено шкалу довжиною 1 мм з ціною поділки 0,01 мм. Скляна пластинка з нанесеною шкалою вклеєна в сталеву оправу, яка має розміри предметного скла.

а б

Рисунок 1.20 – Об’єкт-мікрометр: а – зовнішній вигляд, б – розмір шкали при різних збільшеннях.

 

Для визначення ціни поділки шкали окуляр-мікрометра його вставляють в тубус мікроскопу, а об’єкт-мікрометр закріплюють на предметному столику шкалою до об’єктива. Мікроскоп фокусують на чітке зображення об’єкт-мікрометра в площині шкали окуляр-мікрометра (див. рис.1.21, а). Поворотом шкали окуляра добиваються паралельності штрихів обох шкал. Підраховують кількість поділок nшкали окуляр-мікрометра, що потрапили на відрізокL шкали об’єкт-мікрометра (див. рис.1.21, б). Ціну поділки шкали окуляра визначають за формулою:

Е = 0,01 · L/п. (1.7)

Результати розрахунків записуютьдо табл. 1.7.

Повторити вищеописану процедуру для іншого збільшення мікроскопу. Таким чином в табл. 1.7 повинна бути визначена ціна поділки шкали окуляра для 3-4 збільшень мікроскопу.

а б

Рисунок 1.21 – Визначення ціни поділки шкали окуляр-мікрометра: а – фокусування обох шкал (1 – окуляр-мікрометр, 2 – об’єкт-мікрометр), б – для визначення ціни поділки.

 

Таблиця 1.7 – Ціна поділки шкали окуляр-мікрометра

№ з/п Nоб Nок Збільшення мікроскопу N=Nоб *Nок L, поділок n, поділок Е, мм (ф-ла 1.7)
           
           
           







Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 3043;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.