Лабораторна робота № 15. Дослідження ціни поділки циліндричного рівня, дослідження похибки в установці лінії візування

До досліджень нівелірів відносяться: дослідження оптичних і вимірювальних якостей зорової труби, визначення ціни поділки циліндричного рівня, середньої квадратичної похибки сполучення зображень кінців пухирця рівня, ціни поділки шкали відлікової голівки, дослідження роботи механізму, що нахиляє плоскопаралельну пластинку, дослідження правильності ходу фокусуючої лінзи, визначення коефіцієнта далекоміра й асиметрії ниток, ціни обертання елеваційного гвинта.

Дослідження № 1. Ціну поділки циліндричного рівня визначають на екзаменаторі (ціна поділки шкали вимірювального гвинта не повинна перевищувати 1" для нівелірів типів Н-05 і Н-3 і 5" для нівелірів типу Н-10) і по вертикальній рейці або шкалі з міліметровими діленнями. В останньому випадку рейку встановлюють в 40 м від нівеліра й вимірюють відстань S від приладу до рейки з похибкою, що не перевищує 0,2 м. У випадку використання шкали з міліметровими діленнями її встановлюють на відстані, що не перевищує 15 м від нівеліра. Потім, привівши нівелір і рейку в робоче положення елеваційним гвинтом, встановлюють пухирець рівня на краю ампули у середині й на протилежному краю ампули. При цьому беруть відліки по рейці й рівню. Таких прийомів виконують не менш 6. Між прийомами змінюють горизонт приладу. Ціну поділки рівня визначають за допомогою формули, що аналогічна формулі ,де — різниця відліків по рейці; n — різниця відліків за рівнем.

У нівелір з компенсатором крім перевірок настановного (круглого) рівня (пухирець рівня при повороті на 180° не повинен відхилятися більш ніж на 0,2—0,3 мм) і сітки ниток, які виконуються так, як і для глухих нівелірів, додатково визначають і усувають похибку в установці лінії візування, визначають похибки недокомпенсації, діапазон роботи компенсатора, його чутливість і час загасання коливань.

Дослідження № 2. Похибку в установці лінії візування визначають, встановлюючи нівелір точно на середині й у створі між рейками, що перебувають на відстані 50 - 80 м один від іншого. Роблять відліки по задній а1 і по передній b1 рейкам. Потім, установивши нівелір на відстані 3-5 м за передньою рейкою, роблять відліки по далекій а2 і по ближній b2 рейкам. Різниця між відліком а2 і обчисленим відліком а'2=(а1 - b1) + b2 не повинна перевищувати 4 мм. У протилежному випадку виправними гвинтами сітку ниток встановлюють на відлік а'2 і повторюють перевірку.








Дата добавления: 2015-02-05; просмотров: 2099;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.