Лабораторна робота № 17. Перевірка високоточних нівелірів

 

Перевірка 1. Особливості повірок і досліджень точних і технічних нівелірів. Для нівелірів без елеваційних гвинтів виконується повірка перпендикулярності осі циліндричного рівня до осі обертання нівеліра, тобто LL^UU (див. мал.). Цю повірку виконують у такий спосіб. Спочатку приводять прилад у горизонтальне положення. Потім установлюють рівень по напрямку двох піднімальних гвинтів і пухирець рівня приводять на середину. Повертають нівелір на 180°. Якщо пухирець рівня відійшов з середини, то його повертають на половину дуги відхилення виправними гвинтами рівня, а на другу половину — піднімальними. Повторюють перевірку доти, поки пухирець рівня перестане відхилятися більш ніж на 0,5 поділку рівня.

Перевірка 2. Повірку круглого рівня в нівелірах без елеваційного гвинта здійснюють, приводячи прилад у горизонтальне положення, за допомогою вивіреного циліндричного рівня. Виправлення роблять виправними гвинтами оправи круглого рівня.

Перевірка 3. Повірку головної умови виконують подвійним нівелюванням двох точок, відстань між якими близько 75 м. Установивши нівелір на одній точок, а рейку на іншій, елеваційним гвинтом сполучають зображення кінців пухирця рівня й роблять відлік по рейці. Вимірюють висоту інструмента з точністю до 1 мм. Потім ті ж дії повторюють, помінявши місцями нівелір і рейку. Величину х обчислюють за допомогою формули. Якщо х >4 мм, за допомогою елеваційного гвинта (для нівелірів без елеваційного гвинта за допомогою піднімального гвинта) наводять середню нитку сітки на відлік по рейці, що дорівнює а0 = а + х, і виправними гвинтами рівня точно сполучають кінці пухирця рівня. Для нівелірів без елеваційного гвинта виправними гвинтами сітку ниток наводять на відлік а0. Цю перевірку можна також виконувати способами, зазначеними для високоточних нівелірів.

Перевірки й виправлення точних і технічних нівелірів з компенсаторами здійснюють аналогічно високоточним. Похибку недокомпенсації визначають при відстанях між рейками 5, 25, 50 і 100м. Ця похибка не повинна перевищувати 3 і 5 мм у приладів Н-3 і Н-10 відповідно.

Крім перерахованих повірка і досліджень для нівелірів з похилим променем здійснюють ще дві перевірки: перевірку коефіцієнта висотоміра, що для НЛ-3 повинен дорівнювати 5, і перевірку збігу висотного штриха з візирним штрихом при паралельних положеннях візирної осі труби й осі контактного рівня .

 








Дата добавления: 2015-02-05; просмотров: 1028;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.