Будова ребер та груднини

Ребра(costae), їх 12 пар, мають вигляд плоских довгих пластинок, що складаються з ребрової кiстки (os cоstale) та ребрового хряща (cartilago costalis). Сiм пар верхнiх ребер (І–VII) ребровим хрящем з’єднуються з грудниною. Їх називають справжнiми ребрами (costae verae). Останнi 5 пар ребер (VIII–XІІ) називають несправжнiми (costae spuriae), серед них XI та XII ребра коливнi (costae flucitantes), що вiльно закiнчуються в м’язах черевної стiнки (мал. 25).

Кiсткова частина ребра подiляється на: головку ребра (caput costae), шийку (collum costae) і тiло ребра (corpus costae). Головка ребра розташована на задньому кiнцi його i має двi суглобовi поверхнi, що вiддiляються одна вiд одної гребенем головки ребра (crista capitis costae) за винятком I, XI та XII ребра, головки яких мають тiльки одну суглобову поверхню, тому що з’єднуються тiльки з одним тiлом вiдповiдного хребця.

За головкою ребра розмiщується найвужча його частина - шийка ребра (collum costae) з гребенем шийки ребра (crista colli costae) уздовж верхнього краю. На межі із тілом кісткової частини ребра знаходиться горбочок ребра (tuberculum costae), який з’єднується із поперечним відростком хребця (мал. 26).

Мал. 25. Грудна клітка (вигляд спереду):

 

1 - manubrium sterni;

2 - corpus sterni;

3 - processus xiphoideus;

4 - arcus costalis;

5 - spatium intercostale;

6 - costae I—XII.

 

Тiло ребра має зовнiшню та внутрiшню поверхнi, а також верхнiй та нижнiй краї. Уздовж нижнього краю внутрiшньої поверхнi тiла ребра проходить борозна ребра (sulcus costae) для мiжребрових судин i нервiв. Мiж шийкою i тiлом на деякiй вiдстанi вiд горбка утворюється кут ребра (angulus costae).

Мал. 26. Ребро (costa):

1 - crista capitis costae;

2 - caput costae;

3 - collum costae;

4 - tuberculum costae;

5 - angulus costae;

6 - sulcus costae;

7 - cartilago costalis.








Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 6061;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.