Позначення розмірів та їх відхилень на кресленнях

За стандартами розрізняють три способи позначення розмірів на кресленнях. На кресленнях завжди ставлять значення но­мінального розміру.

Перший спосібполягає у написанні справа від номінального розміру числових значень обох граничних відхилень. Наприклад, Ø50 ; Ø50 ; Ø50 ; Ø50 . Цей спосіб застосовують переважно у робочих кресленнях виробів, при­значених для одиничного та малосерійного виробництва. При цьому для визначення розмірів оброблюваних поверхонь використову­ють здебільшого універсальні вимірювальні засоби (лінійки, штан­генінструменти, мікрометри тощо).

Другий спосібпозначення розмірів окремих елементів виробів полягає у написанні справа від номінального розміру літерного по­значення основного відхилення та квалітету точності. Наприклад, Ø50C8; Ø50H7; Ø50Js6; Ø50P6; Ø50S5; Ø50h8; Ø50g7; Ø50h16; Ø50Js15; Ø50t6 тощо. Такий спосіб позначень розмірів застосовують переважно у робочих кресленнях виробів, призначених для серійно­го та масового виробництва. Під час виготовлення розміри заготова­нок і виробів контролюють за допомогою калібрів чи автоматизова­них контрольно-вимірювальних пристроїв, практично визначаючи тільки, чи перебуває контрольований розмір у заданих межах. Кіль­кісні вимірювання можуть виконувати тільки під час налагодження контрольних пристроїв на задані розміри, тому числові значення відхилень розмірів у цьому разі практично непотрібні.

Третій спосіб(змішаний) позначення розмірів деяких елемен­тів виробів полягає у застосуванні першого та другого способів водночас. При цьому справа від номінального розміру пишуть, як у другому способі, літерне позначення основного відхилення ра­зом з квалітетом точності, а поруч, у круглих дужках, вказують цифрові значення обох відхилень розмірів, як у першому способі. Цей спосіб найчастіше застосовують у кресленнях, призначених для налагодження контрольно-вимірювальних, сортувальних авто­матів і напівавтоматів у масовому виробництві, інколи у малосерійному виробництві, де для контролю деяких процесів оброблення заготованок використовують калібри та універсальні вимірюваль­ні засоби. Робоче креслення ротора гвинтового компресора, при­значене для серійного виробництва, зображене на рис. 2.8.

 

Рис. 2.8. Робоче креслення ротора

 








Дата добавления: 2015-02-07; просмотров: 1747;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.