Система допусків та основних відхилень в ISO.

 

Системи допусків та основних відхилень розмірів для машинобудування будують на підставі єдиних принципів як у системі отвору, так і у системі вала. Значення допусків визначають за допомогою одиниці допуску та кількості одиниць допуску (квалітетів точності), рядів допусків, інтервалів розмірів, основних відхилень і урахування нормальних умов вимірювання та контролю. Нижче розглянемо тільки систему допусків і відхилень розмірів ISO, у якій реалізовані всі перелічені принципи.

Для реалізації принципу системи отвору та вала за основні прийняті відхилення розмірів з нульовими значеннями (нижнього — для основного отвору та верхнього — для основного вала). Одиницю допуску визначають відповідно за формулами (2.2) - (2.3). Інтервал розмірів 0...500 мм поділено на 13 підінтервалів, для яких залежно від номерів квалітетів точності розмірів встановлені спіль­ні значення допусків.

За нормальне значення температури прийнято +20°С. Для цієї температури встановлені допускні відхилення та допуски лінійних і кутових розмірів, а також всі нормовані параметри засобів вимі­рювання.

Система допусків і відхилень ІSО є єдиною для всіх галузей промисловості. У ній передбачено 28 основних відхилень ліній­них розмірів, які позначають літерами латинського алфавіту (рис. 2.7). Основним називають одне з двох відхилень лінійного роз­міру, що є меншим за абсолютним значенням. Осно­вні відхилення для отворів позначають великими, а для валів — малими літерами латинського алфавіту. Літери, подібні за позна­ченням до цифр, не використовують. Для шести відхилень (СD, сd, ЕF, єf, FG, fg, ZА, zа, ZВ, zb, ZС і zc) передбачено дволітерні позначення, що пояснюється недостатньою кількістю літер у ал­фавіті .

 

Рис. 2.7. Система допусків і відхилень ІSО

 

Основні відхилення для отворів від А до G і для валів від т до zc розташовані над нульовою лінією, а основні відхилення для отворів від М до і для валів від а до g — під нею. Основні відхилення Н і h дорівнюють нулю. Другі відхилення для кожно­го з основних відхилень розміщені на відстані від основних на величину допусків розмірів у бік збільшення їх абсолютних зна­чень, за винятком основних відхилень Js і js , для яких обидва відхилення за абсолютними значеннями однакові, дорівнюють половині допуску та відрізняються між собою тільки різними зна­ками.

Окрім основних відхилень у стандартах встановлено 20 квалітетів точності, які позначені у порядку зростання допусків (зменшен­ня точності розмірів) цифрами 01; 0; 1; 2; 3;... 17; 18. Квалітети точності від 01 до 4 застосовують для розмірів еталонних і зразко­вих мір, а від 5 до 18 — для виробів машинобудування. 18 квалітет точності рекомендують використовувати для виробів з неметалевих матеріалів, що відрізняються значним усіданням як під час виготов­лення, так і протягом їх тривалої експлуатації. Додатково ряд квалітетів точності від 5 до 18 поділяють на три групи: 5-8 квалітети належать до точних, 9-12 — до середньої точності, а 13-18 — до грубої точності.

Значення основних відхилень і допусків, визначені на підставі експериментів і розрахунків, стандартизовані та подані у довідковій літературі. Значення основних відхилень є функціями розмірів і назв основних відхилень, а значення допусків — функція­ми розмірів і номерів квалітетів точності.

 








Дата добавления: 2015-02-07; просмотров: 1101;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.