Баланс процентних ставок

Підхід із погляду активів(assets approach) - валютний курс визначається співвідношенням прибутковості вкладень грошей у різноманітні активи всередині країни і за кордоном, які приносять прибуток, насамперед у банківські депозити і цінні папери.

Правило іноземних інвестицій(foreign investment rule) - дохід на іноземні інвестиції в національній валюті дорівнює сумі/різниці процентної ставки за кордоном і відсотком знецінення/росту курсу національної валюти.

Позначимо:

rd - процентна ставка всередині країни (domestic interest rate);

rf - процентна ставка за кордоном (foreign interest rate);

Et - обмінний курс національної валюти в момент часу t;

Et+1 – форвардний обмінний курс національної валюти в момент часу t+1;

m - очікуваний прибуток від інвестицій (expected investment revenues), вважаючи при цьому, що період котування процентної ставки і форвардного курсу той самий, наприклад відсоток по 3-місячних державних облігаціях і форвардний курс на три місяця вперед. Тоді очікуваний прибуток (m) від інвестицій в іноземні цінні папери складе:

. (14.6)

Щоб прийняти рішення про те, де вигідніше інвестувати, вдома чи за кордоном, необхідно порівняти процентну ставку всередині країни з очікуваним прибутком при інвестиції за кордон, тобто:

. (14.7)

Якщо різниця позитивна, то інвестиції всередині країни вигідніші і ніякого змісту інвестувати за кордон немає, якщо різниця негативна, інвестиції за кордоном приносять більший прибуток. Зауважимо, що частина рівняння (14.6) може бути як позитивною, так і негативною. Це значить, що зміна курсу в майбутньому може означати як знецінення національної валюти (+), так і її подорожчання (-), що безпосередньо позначиться на оцінці доходності вкладень. Таким чином, у випадку знецінення курсу національної валюти відсоток її знецінення додається до процентної ставки за кордоном, а у випадку росту - відраховується. Таким чином, відповідно до теорії процентних ставок при свободі міжнародного пересування капіталу попит на національні і іноземні активи визначається винятково рівнем виплачуваного за ними доходу – процентної ставки і з поправкою на рівень валютного курсу, прогнозованого на момент закінчення терміну депозитного договору валютного курсу.








Дата добавления: 2015-02-07; просмотров: 714;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.