Розважальні вечори

Серед усіх масових позакласних заходів найпопулярнішими серед школярів є саме вечори. Вони можуть бути різноманітними за своєю тематикою і формами проведення. Наприклад, у формі змагання (як між класними командами, так і між окремими учасниками); поетичні і музичні вечори, конкурси «Містер і Міс школи», вечора-бали з приводу свят і т.д.

Основною метою розважального вечора є змістова організація дозвілля школярів, сприяння розвитку здібностей, учнівської самодіяльності та творчості, розширення кола спілкування.

Розважальні вечори – це найбільш масова форма позакласної роботи з прищеплення естетичної культури школярам. Така форма роботи сприяє виявленню інтересів, здібностей і талантів школярів і дає можливість залучити їх у шкільні гуртки і секції – художні, танцювальні, музичні (хор), театральні і т.п.

Беручи участь в проведенні подібних вечорів учні одержують можливість виявити себе в різних видах діяльності, пов’язаною з музикою, поезією, театром, живописом, танцем і т.п. Тут зненацька можуть проявитися дитячі таланти і тому добре організована і вміло поставлена позакласна робота це один з найбільше ефективних засобів пробудження в учнів інтересу до різних видів мистецтва. За допомогою розважальних заходів педагог знайомить дітей з різноманіттям форм творчої діяльності, що само по собі припускає активізацію емоційної і інтелектуальної сфер, розвиток гостроти і тонкощів переживань, естетичних почуттів.

Пробудження творчої активності учнів відбувається й в процесі самостійної творчої діяльності учнів. При цьому педагог не ставить окремо завдання – навчити підлітків естетично сприймати мистецтво, спираючись на чуттєво-емоційну сферу і на спеціальні художньо-естетичні знання, а повинен намагатися урізноманітнити форми включення учнів у творчу діяльність.

Організація і проведення шкільних вечорів – загальна справа всього педагогічного й учнівського колективів. У великих школах вечори можна проводити на паралелі і пов’язувати їхню тематику з наступаючими святами. Після затвердження теми обирається оргкомітет з найбільш ініціативних учнів. Участь вчителя обмежується роллю консультанта.

Оргкомітет розподіляє завдання між окремими учнями, готує матеріальну базу для проведення вечора, проводить репетиції. До участі у вечорі можна залучити значну кількість учнів. Спочатку призначають ведучих (як правило, їх двоє). Ведучі повинні добре знати програму вечора, мати гарну дикцію і, по-можливості, артистичні дані. У зв’язку з ймовірними несподіванками доцільно мати запасного ведучого. Вступні слова, як правило, доручаються одному вчителю і двом-трьом учням. Великої роботи вимагає оформлення приміщення, випуск стінгазети до вечора, виготовлення оголошень і запрошень. Під час вечора для учнів можна передбачити консультації «довідкового бюро»; роботу «веселої пошти». Якщо сценарій вечора містить конкурси, то до складу журі можуть входити як вчителі, так і учні. Оргкомітет проводить генеральну репетицію, під час якої хронометруються всі номери. У ході вечора одночасно може проводиться кілька конкурсів, що чергуються художніми виступами, іграми і різними розвагами. Оскільки термін проведення вечора не повинен перевищувати 2-3 години, остаточну програму затверджують тільки після репетиції. Запрошення видають за день до початку вечора.

Програма вечора залежить не тільки від теми, але і віку учнів, що беруть у ньому участь. Успіх вечора в значній мірі залежить від того, як він починається. Досвід показує, що вдалий початок створює потрібний настрій і визначає інтерес присутніх до усього того, що відбувається на вечорі. Вступ до вечора можна пов’язати з оформленням приміщення, у якому він проходить. Обов’язковою частиною вечорів є хореографічні номери, пісні, вірші, номери художньої самодіяльності. Основна мета організувати відпочинок учнів. Масові ігри піднімають настрій, активізують аудиторію і є розрядкою перед конкурсами і номерами програм.








Дата добавления: 2015-02-07; просмотров: 1702;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.