Судова система та органи прокуратури

Судова система КНР складається з загальних судів, до яких належать Верховний народний суд і місцеві народні суди, та спеціальних судів – це військові суди та інші тимчасові суди, які створюються у разі потреби. Судові органи виконують, головним чином, каральну функцію, також їх завданням є участь у перевихованні правопорушників.

Очолює судову систему Китаю Верховний народний суд, склад якого формується так само, як і склад Вищої військової ради – Голова Верховного народного суду обирається Всекитайськими зборами народних представників, а члени – Постійним комітетом ВЗНП. Верховний народний суд здійснює судовий нагляд за діяльністю загальних та спеціальних судів. Справи у першій інстанції, крім особливо важливих, він не розглядає. Не маючи статусу незалежної гілки влади, він несе повну відповідальність за свою діяльність перед ВЗНП та його Постійним комітетом, які у будь-який час мають право змінити його склад.

Місцеві суди провінцій, округів, міст центрального підпорядкування обираються відповідними органами місцевої державної влади, склад судів низової ланки місцевих народних судів обирається безпосередньо громадянами, які мають право голосу. Судді місцевих народних судів, як і судді Верховного народного суду, також не користується правом незмінності та незалежністю, вони відповідальні перед місцевими представницькими органами влади та їх постійними комітетами.

Роль органів адміністративного правосуддя у Китаї виконують палати (колегії) з адміністративних справ, які створюються при судах загальної юрисдикції. До них звертаються зі скаргами на порушення адміністрацією прав та законних інтересів громадяни та юридичні особи. У селах такі скарги розглядають органи місцевого громадського самоврядування – комітети сільського населення або узгоджувальні комісії (комісії примирителів, рішення яких можуть бути оскаржені у суді). Нещодавно створені також повітові та міські арбітражні суди з трудовим суперечок, рішення яких теж не є остаточними та можуть бути оскаржені у суді.

Суди розглядають справи колегіально, деякі кримінальні справи – за участю народних засідателів, які обираються трудовими колективами підприємств та установ. Нескладні цивільні та незначні кримінальні справи судді мають право розглядати одноосібно.

 

Питання для самоконтролю

1. Вищі органи державної влади

2. Вищі органи державного управління

3. Загальнокитайські збори народних представників – верховний орган державної влади.

3. Повноваження та обов’язки вищих органів державної влади.

4. Судова система та органи прокуратури

5. Повноваження та обов’язки органів судової влади КНР.

 

Питання для самостійного вивчення

 

1. Загальна характеристика Конституції КНР.

2. Органи прокуратури.

3. Місцеві органи державної влади, державного управління та громадське самоврядування.

 








Дата добавления: 2015-02-07; просмотров: 678;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.