Вищі органи державного управління

Відповідно до Конституції КНР, виконавчим органом державної влади, центральним народним урядом та вищим адміністративним органом є Державна рада. Таке досить складне визначення пов’язане з тим, що у КНР відсутній принцип розподілу влади, і уряд лише виконує рішення ВЗНП та його Постійного комітету та водночас очолює державну адміністрацію.

Всекитайські збори народних представників на своїй першій після обрання сесії створюють Державну раду. До її складу входять прем’єр Державної ради, його заступники, міністри, голови комітетів у ранзі міністрів, начальник секретаріату, головний ревізор. Зміни у складі Державної ради здійснюються Постійним комітетом ВЗНП та оформляються указами Голови республіки.

Поряд з повноваженнями, притаманними урядам інших країн, Державна рада КНР має право між сесіями ВЗНП та засіданнями Постійного комітету видавати акти з економічних питань, які приймаються у вигляді законів.

Державна рада зі свого складу створює Постійне бюро, до якого входять прем’єр, його заступники, деякі провідні міністри та начальник секретаріату.

Багато актів Державної ради ухвалюються у вигляді спільних рішень Державної ради та ЦК Компартії Китаю. Такі акти, як і деякі власні акти Державної ради несуть значне ідеологічне навантаження та мають характер політичних настанов та вказівок.

Міністерства та відомства керують відповідною галуззю економіки, культури або сферою громадського життя. При керівнику міністерства створюється колегія, склад якої затверджується урядом. Її рішення оформлюються наказом міністра. Якщо міністр не згоден з рішенням колегії, то спірне питання розглядається на засіданні уряду.

Центральна військова рада є колегіальним органом військового управління. Це дуже впливовий вищий орган державного управління, який займається не лише військовими справами. До її складу входять голова, якого призначають Всекитайські збори народних представників, та члени, яких призначає Постійний Комітет ВЗНП. Центральна військова рада має право законодавчої ініціативи, її члени зобов’язані бути присутніми на сесіях ВЗНП, але не мають права голосу, якщо вони не є депутатами парламенту. Таке особливе місце Центральної військової ради пояснюється традиційно впливовою роллю армії у політичному житті країни, особливо в період багаторічної громадянської війни, коли у звільнених районах військові перебирали на себе всі функції управління.








Дата добавления: 2015-02-07; просмотров: 845;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.