Неоорієнталістські

Це східні культи, що ведуть свій родовід зі Сходу (головним чи­ном індуїстські й буддійські). Найбільш значні з них: «Міжнародне суспільство свідомості Харе Крішна», «Трансцендентальна медита­ція», вчення Шрі Чінмоя, «Місія Божественного світла», «Тихооке­анський дзен-буддійський центр» тощо).

Сучасний орієнталізм не просто «одне з релігійних захоп­лень», його вплив ширше, оскільки елементи східних релігій про­никають в інші богошукацькі течії. Навіть християнські громади в своєму прагненні нетрадиційно витлумачити Біблію нерідко кори-стаються екзотичними уявленнями східного походження. «Новий орієнталізм» пов'язаний із розширенням впливу на Заході індуїст­ських і буддійських впливів. Модернізуючи різні варіанти східних поглядів, ці культи проголошують навчання про наявність у люди­ні божественного єства й пропонують ритуальний культ про­будження в індивідуумі його вищого стану — злиття з божествен­ною природою через медитацію. Тут особливості віри відходять на задній план, на передньому залишається авторитет гуру, його особистий досвід.

Сайєнтологічний напрям (наукологія)

Це об'єднання, що переймається переважно «духовними» впра­вами, психотерапевтичними сеансами й процедурами, під які зви­чайно підводяться релігійні спекуляції.

«Церква сайєнтології» проповідує можливість здобуття «ясної» свідомості. «Ясність» досягається за допомогою процедури, що на­гадує суміш психотерапії й сповіді в дусі католицької церкви. Релі­гійні уявлення ґрунтуються на деяких інтерпретаціях даних сучасної науки. Формально метою сайєнтологів вважається пропаганда й освіта в області теології й релігійної філософії на додаток до сайєн­тології. «Церква» поширює віру в переселення душ і обіцяє фізичне безсмертя.

До цього ж типу «релігій» можна віднести т. зв. «космічні» ре­лігії, наприклад, «Суспільство Аетаріус», що пропагують зв'язок Землі з космічними силами, «космічним розумом», обожнюють не­земні цивілізації.

«Нова магія» й спіритизм








Дата добавления: 2015-02-05; просмотров: 1102;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.