Обладнання для попереднього вистоювання пшеничного тіста

Процес вистоювання тістових заготовок виконується в два етапи: попереднє та кінцеве. Попереднє вистоювання проводиться для виробів із сортового пшеничного борошна, відбувається після округлення на протязі 5-7 хв. і не потребує сталих параметрів середовища.

Метою попереднього вистоювання тістових заготовок є релаксація напружень, які виникають в тістовій заготовці внаслідок інтенсивного механічного впливу для полегшення подальшого оброблення.

Обладнання для попереднього вистоювання використовують в вигляді відкритих стрічкових транспортерів або шаф, всередині яких встановлюється система стрічкових транспортерів або ланцюговий колисковий конвеєр.

Відкриті стрічкові транспортери виконуються в один ряд (рис. 6.9 а) або в декілька рядів (рис. 6.9 б) та розташовуються, як правило, під перекриттям цеху, де найбільш сприятливі температурні та вологовмісні умови для попередження завітрювання поверхні.

В першому випадку тістові заготовки безпосередньо з тістоокруглювача 1 поступають на стрічковий транспортер, який направляє їх тістозакатувальну машину.

В шафі для попереднього вистоювання встановлено декілька стрічкових транспортерів.

Шматки тіста нагнітачем 4 рівномірно подаються в елеватор 5, який через лоток-розподільник 6 направляє шматки на верхній стрічковий транспортер. Потім шматки тіста переміщуються почергово з стрічки на стрічку і через лоток 7 направляються в тістоформувальну машину. Таке переміщення тістових заготовок з стрічки на стрічку покращує властивості вистоювання, тому що виключається одностороннє підсихання тістових заготовок. Недоліком таких шаф є великі розміри та не використання кожного нижнього стрічкового транспортера.

Рис. 6.9. Обладнання для попереднього вистоювання: а – стрічковий транспортер: 1 – тістоподільна машина; 2 - транспортер; 3 – тістозакатна машина; б - стрічкова шафа: 1 - шафа для попередньго вистоювання; 2 - стрічкові транспортери; 3 - підвіски; 4 - ковшовій транспортер; 5 - ковші; 6 - лоток-розподільник; 7 - лоток для розвантаження.

Шафа з вертикальним колисковим конвеєром (рис. 6.10) використовується для попереднього вистоювання тістових заготовок при виробництві дрібноштучних виробів. Всередині шафи розташований дволанцюговий колисковий конвеєр, який складається з семи пар зірочок 3. Пара зірочок є привідною. До ланцюгів конвеєра шарнірно підвішено 100 колисок, виконаних в формі рамок. Кожна колиска обтягнута тканиною та має десять комірок.

Шматки тіста від округлювальної машини надходять в кожну колиску. Після проходження всього конвеєра колиски підходять до розвантажувального пристрою, накочуються своїми роликами на напрямні та перекидаються. Тістові заготовки через лотки поступають на приймальний транспортер, який направляє тістові заготовки до формувальної машини. При необхідності збільшення часу вистоювання вихідні отвори лотків перекриваються поворотними планками. В цьому випадку тістові заготовки направляються через лоток на попередню колиску, але в комірки, які розташовані лівіше тих, з яких вони випали (якщо дивитися з боку розвантаження ). Потім ці тістові заготовки знову проходять через всю шафу. В залежності від потрібного часу вистоювання процес перекидання тістових заготовок можна повторювати п’ять разів.

 

Рис. 6.10. Шафа з колисковим конвеєром для попереднього вистоювання: 1 - шафа; 2 - дволанцюговий колисковий конвеєр; 3 - зірочки; 4 - привідні зірочки; 5 - колиски; 6 -напрямна планка; 7 - лотки; 8 - приймальний транспортер; 9 - поворотна планка; 10 - лоток.  

 

Час вистоювання в цій шафі можна регулювати в межах від 2 до 10 хв. Продуктивність – до 5000 заготовок за годину. Конвеєр приводиться до руху від електродвигуна ( N=4,5 кВт, n=930 об/хв ).

 








Дата добавления: 2015-03-26; просмотров: 5373;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.