Тверда фаза, 2 – розплав, 3 – нагрівач

(стрілкою показаний напрям руху нагрівача)

 

Гідротермальне вирощування

Початкові оксиди або готовий складний оксид розчиняють у водних розчинах кислот або лугів для реалізації гідротермального методу. Вирощування проводять в автоклавах із захисними корозійностійкими вкладишами, наприклад, для феритів при 375-725оС і тиску 1800-2000 атм. Через різницю температур у верхній і нижній зонах автоклава вгорі виділяється кристал. Швидкість вирощування – від часток мм до декількох мм на добу. Вирощувані монокристали зазвичай мають високу якість і характерне кристалографічне ограновування, оскільки ростуть в умовах більш-менш близьких до рівноважних.

 

Схема автоклава для гідротермального синтезу:

1 – розчин, 2 – кристал, 3 – піч,

4 – речовина для кристалізації (T1<T2)

 

Метод твердофазової рекристалізації

 

Для вирощування кристалів шляхом твердофазової рекристалізації приводять у зіткнення керамічну заготівку і монокристалічну приманку, між ними іноді поміщають речовину, що ініціює процес рекристалізації, зокрема, при отриманні феритових кристалів – оксид заліза (тонкий шар). Якщо швидкість рекристалізації перевищує швидкість виходу пор на поверхню, отримуваний кристал може бути досить пористим.

Після отримання монокристалів їх точно орієнтують у просторі і піддають механічній обробці: різанню, шліфовці, поліровці. Наприклад, монокристали ІК-ОПТІКИ типу КРС (галогеніди талію) обробляють, зважаючи на їх невелику твердість, на токарних верстатах у спеціальних захисних боксах. На монокристали наносять захисні покриття і за необхідності шари матеріалів різного функціонального призначення.

 

 








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 548;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.