Магнітні властивості

 

Рухомий електричний заряд породжує магнітне поле. Залежно від характеру взаємодії речовини з магнітним полем, усі речовини діляться на такі типи: діамагнетики, парамагнетики, феромагнетики, антиферомагнетики і феримагнетики.

Діамагнітні кристали утворені атомами, в яких магнітні поля електронів взаємно компенсуються і власний магнітний момент атомів відсутній. Магнітна сприйнятливість діамагнітних кристалів дуже мала (10-5...10-6) і негативна (самородна мідь і натрій хлористий).

Діамагнітні властивості повинні виявлятися у всіх речовинах, проте у багатьох із них діамагнетизм "перекривається" сильнішими парамагнітними або феромагнітними властивостями.

Парамагнітнікристали складаються з атомів, що мають власний магнітний момент. Магнітні осі атомів розташовані безладно, накладення зовнішнього поля орієнтує деякі з них паралельно полю. Магнітна сприйнятливість парамагнетиків позитивна, але мала. До парамагнітних мінералів належить пірит (FeS2).

Феромагнітнікристали складаються з доменів – областей із мимоволі впорядкованим розташуванням магнітних моментів атомів деяких перехідних елементів (Fe, Ni, Co, рідкоземельні елементи). Магнітна сприйнятливість позитивна і дуже велика (103 · 10-4), залежить не тільки від температури і властивостей речовини, але також і від напруженості поля Н.

Структури антиферомагнітних кристалів складаються також з атомів, що володіють магнітним моментом, але магнітні моменти сусідніх частинок орієнтовані назустріч один одному – антипаралельні, і тому намагніченість кристала в цілому рівна нулю. До антиферомагнетиків належить мінерал гематит (Fe2О3).

У природі зустрічаються кристали, у яких протилежно направлені магнітні моменти створюючих їх атомів не компенсуються, такі речовини називаються феримагнетиками. У цих кристалів магнітна сприйнятливість позитивна і може досягати значної величини. Такі кристали створюють навколо себе магнітне поле (залізняк - магнетит (Fe2+, Fe23+ О42-).

 








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 1020;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.