Радіохвилі та їх розподіл за піддіапазонами

 

Рішенням Міжнародного союзу електрозв‘язку (МСЕ) і Міжнародної електротехнічної комісії (МЕК) рекомендовано усі радіохвилі залежно від їх довжини l або частоти f розподілити по окремих піддіапазонах. Як нижні, так і верхні межі сусідніх піддіапазонів відрізняються в десять разів. Розподіл радіохвиль за піддіапазонами та відповідні назви наведені в табл. 2.1, яка відповідає сучасним міжнародним нормативним документам у галузі використання радіочастотного ресурсу.

Таблиця 2.1

Номер піддіа- пазону частот Метрична ознака Частотна ознака Галузь застосування радіохвиль
межі піддіапазону назва радіохвиль межі піддіапазону назва частот
Від 10 до 100 км Міріа-метрові хвилі (над-довгі хвилі) Від 3 до 30 кГц Дуже низькі частоти (ДНЧ) Радіонавігація, радіотелеграфія, передавання метеозведень
Від 1 до 10 км Кіло-метрові хвилі (довгі хвилі) Від 30 до 300 кГц Низькі частоти (НЧ) Радіотелеграфія, радіотелефонія, радіомовлення, радіонавігація  

Продовження табл.2.1.

Номер піддіа-пазону частот Метрична ознака Частотна ознака Галузь застосування радіохвиль
межі піддіапазону назва радіохвиль межі піддіапазону назва частот
Від 100 до 1000 м Гекто-метрові хвилі (серед-ні хвилі) Від 300 до 3000 кГц Середні частоти (СЧ) Радіотелеграфія, радіотелефонія, радіомовлення, радіонавігація
Від 10 до 100 м Дека-метрові хвилі (короткі хвилі) Від 3 до 30 МГц Високі частоти (ВЧ) Радіомовлення, радіотелеграфія, радіотелефонія, космічний радіозв’язок, радіоаматорський зв’язок та ін.
Від 1 до 10 м Метрові хвилі (ультра-короткі хвилі) Від 30 до 300 МГц Дуже високі частоти (ДВЧ) Радіомовлення, телебачення, радіолокація, космічний радіозв’язок, радіонавігація та ін.
Від 10 до 100 см Деци-метрові хвилі Від 300 до 3000 МГц Ультрависокі частоти (УВЧ) Телебачення, радіолокація, радіорелейний зв’язок, космічний зв’язок, радіонавігація та ін.
             

 

Закінчення табл.2.1.

Номер піддіа-пазону частот Метрична ознака Частотна ознака Галузь застосування радіохвиль
межі піддіапазону назва радіохвиль межі піддіапазону назва частот
Від 1 до 10 см Санти-метрові хвилі Від 3 до 30 ГГц Надвисокі частоти (НВЧ) Радіолокація, радіонавігація, радіорелейний зв’язок, космічний зв’язок та ін.
Від 1 до 10 мм Мілімет-рові хвилі Від 30 до 300 ГГц Кончевисокі частоти (КВЧ) Радіолокація та ін.
Від 0,1 до 1 мм Децимі-ліметрові хвилі Від 300 до 3000 ГГц Гіпервисокі частоти (ГВЧ) Радіолокація та ін.

 

Електромагнітні хвилі штучного походження, що відносяться до 9 – 12 піддіапазонів, ще називають мікрохвилями. Вони зведені в окрему групу, оскільки їх поширення супроводжується специфічними явищами.








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 1086;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.