Багатовібраторні антенні системи

 

У попередньому параграфі досліджено одновібраторні антени. Діаграми спрямованості таких антен у площинах, перпендикулярних до їх поздовжньої осі, є круговими. Однак у деяких практичних випадках такі ДС не задовольняють у вирішенні тактичних задач, які потребують напрямленого випромінювання. Для формування таких ДС необхідна система принаймні двох вібраторів, один з яких виконує функцію рефлектора (відбивача) хвилі, що формує другий вібратор. Конструктивні особливості одного з типів таких антен ілюструються на рис. 1.9. Активний петлевий резонансний вібратор має довжину . Тому він створює хвилю із нульовою початковою фазою. Довжина пасивного вібратора, що розташований ліворуч від основного, становить , тому його реактивний опір має індуктивний характер і струм у ньому за фазою випереджає на 900 струм активного вібратора. При цьому інтерференційне поле, що створюється як сума двох когерентних полів, поширюється в напрямку запізнення фази, тобто вбік активного (більш короткого) вібратора. Ширина ДС такої антени складає від 200 до 400. Для звуження головної пелюстки ДС праворуч від активного півхвилевого вібратора розташовують ще від 5 до 10 пасивних вібраторів (директорів), довжина яких менша від активного і становить . Реактивні складові опорів таких вібраторів мають ємнісний характер, тому струм у них відстає за фазою від струму в основному вібраторі. При цьому результуюче поле поширюється у бік директорів, внаслідок чого результуюча хвиля поширюється в напрямі директорів. Така антена дістала назву „директорна”, „хвилевий канал”, або антени Уда-Ягі. Вхідний опір директорної антени з основним вібратором Пістолькорса сягає (120…180) Ом. Ширина основної пелюстки ДС у площині вектора звужується до 150.

Вібратори директорної антени є резонансними та відносно тонкими. Тому така антена є вузькосмуговою. Значне розширення смуги робочих частот при однопелюстковій ДС забезпечують антени з логарифмічно-періодичною структурою, які називають логоперіодичними. Схематичне зображення однієї з чисельних конструкцій таких антен надано на рис. 1.10.

 

Особливостями такої антени є наступні фактори:

- усі вібратори є активними;

- розміри вібраторів та відстані поміж ними пов’язані співвідношенням ;

- співвідношення між геометричними розмірами, резонансними довжинами вібраторів та резонансними довжинами хвиль створюють геометричну прогресію із знаменником , що визначає структурну періодичність антени:

.

Довжина хвилі налагодження s-того вібратора пов’язана із резонансною довжиною хвилі першого вібратора співвідношенням . З цього випливає, що технічні параметри антени в залежності від є періодичними функціями логарифму довжини хвилі .

При зміні частоти генератора f більш за усіх збуджуються вібратори, довжина яких lS наближується до величини 0,5 . Група з декількох збуджених вібраторів створює активну область , що зміщується в залежності від значення f. Діапазон зміщення активної області обмежується значеннями довжин хвиль , та . Ці значення визначають величину коефіцієнта перекриття частотного діапазону .

З цього випливає, що логоперіодична антена є надширокосмуговою, типовим є значення Kf = 10…20. Геометрична довжина антени визначається співвідношенням L = RS - R1, а мінімальне значення кута при верхівці (рис. 1.10) становить 10о.Випромінювання хвилі здійснюється в бік найкоротшого вібратора.

 








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 1130;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.