ІІ. Опис приладів і методика вимірювання. Робота виконується на приладі, що називається поляриметром

Робота виконується на приладі, що називається поляриметром. Його оптична схема показана на рис.1. Світло від лампи 1 проходить через поляризатор 2, досліджувану речовину 3, компенсатор 4 і аналізатор 5. Компенсатор 4 складається із пластинки правообертаючого кварцу. Переміщуючи клин перпендикулярно до оптичної осі приладу, можна скомпенсувати будь - який поворот площини поляризації в досліджуваній речовині. Аналізатор 5 складається з двох нерухомих поляризаторів, які орієнтовані один відносно одного так, що їх дозволені площини коливань N1 i N2 (рис.2) складають між собою невеликий кут . При проходженні плоскополяризованого світла через такий аналізатор в полі зору окуляра приладу утворюється два світлових поля порівняння.

 

Рис. 1. Схема установки для визначення сталої Верде.

В загальному випадку амплітуди а1 і а2 коливань, що пропущені кожним поляризатором, будуть різні (це видно з рис.27, де а – світловий вектор, що характеризує падаюче плоскополяризоване світло).

Рис.2.

Звідси видно, що різними будуть і яскравості обох полів порівняння. Яскравості полів стануть однаковими, якщо площину коливань світлового вектора а встановити симетрично відносно напрямків N1 i N2. Це здійснюється переміщенням клина компенсатора.








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 794;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.