Мурашині мегаполіси. Види господарської діяльності мурах. Мураха – символ працелюбності майже в усіх народів

Мураха – символ працелюбності майже в усіх народів. Поведінка мурах підкоряється дуже складним законам. Хоча зовнішньо це не проявляється. Цілий придворний штат зайнятий обслуговуванням і годуванням королеви. Всі входи-виходи з мурашника охороняють солдати, що мають страшні щелепи, є своя ієрархія й серед робітників. У мурашиних співтовариствах спостерігаються війни, грабунки, зрада й навіть пияцтво. Мурахи вирощують у підземних теплицях гриби і тлів, якими харчуються мурашині аристократи. Все життя в мурашиному співтоваристві крутиться навколо самки. Завдання цієї царюючої особи – відкладати яйця, виробляти потомство. Величній дітородній особі мурахами надається свита, яка повинна обслуговувати відкладені яйця й доставляти їм їжу. Решта мурашиного народу поділена на касти. З цієї точки зору мурашник являє собою практично повний аналог людського суспільства. Він, як і людське суспільство, складно організований, у ньому існує поділ праці, спеціалізація, своя мова, якою «розмовляють» мурахи тощо. Мурашник нагадує мегаполіси типу Лондона й Пекіна. Видатний російський філософ Володимир Соловйов уважав навіть, що можна говорити про мурашину цивілізацію.

Мірмекологи (зоологи, що спеціалізуються на вивченні мурах) підрозділяють мурах на 12 сучасних і вимерлих підсімейств, що об’єднують 197 родів. А всього відомо біля 15 тис. різновидів мурах. Довжина робочих мурах – 0,8 – 30 мм, самки крупніші. Вони бувають жовтого, червоного, коричневого, чорного і навіть металевого кольорів. Вони нерозбірливі в їжі, більшість їх видів – всеїдна. Мурахи є всюди на планеті, крім Антарктики, Ісландії, Гренландії й деяких віддалених від континенту островів. Їх називають ще маленькими будівничими, що заселили всю земну кулю. Так, мурахи складають 10% живої біомаси планети. Ще 10% біомаси приходиться на термітів. В лісах помірного поясу вони переміщують і аерують ґрунту не менше, а в тропічних лісах навіть більше, ніж земляні черви. В Західній Африці на 1 га припадає до 20 млн. мурах.

Еволюційно мурахи – близькі родичі ос, і деякі вчені навіть уважають їх свого роду високоспеціалізованими осами. У США в 60-х рр. ХХ ст. було знайдено два залишки «осомурах», тобто, як уважається, перехідної групи між цими двома групами комах. Цей вид існував приблизно 80 млн. рр. тому. Приблизно 65 млн. рр. тому мурахи відділилися від проформи й почали еволюціонувати самостійно. Мурахи – найбільш еволюційно продвигнуте сімейство комах з точки зору поведінки, екології й фізіології. Їх колонії являють собою складні соціальні створіння з поділом праці й системами комунікації, що дозволяють мурахам координувати свої дії при виконанні завдань, які не по силах одному індивіду. Співтовариство мурах складається головно з самок. Нечисленні самці не беруть участі в житті колонії. Вони залишаються у гнізді до шлюбного літа, а після того виявляються бездомними і не здатними турбуватися про себе. В принципі, їхня головна функція – спарювання, й виконавши її, вони швидко помирають. Життєвий цикл всіх мурах триває від 8 до 10 тижнів й включає 4 стадії:








Дата добавления: 2014-12-14; просмотров: 773;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.