Мистецтво. У 24-22ст. до н. е.., коли Месопотамія перетворилась в єдину державу, скульптори стали створювати ідеалізовані портрети Саргона

У 24-22ст. до н. е.., коли Месопотамія перетворилась в єдину державу, скульптори стали створювати ідеалізовані портрети Саргона, засновника династії Аккада. Там же представлені ще дванадцять полонених. Один з них валяється на колінах біля ніг царя, інший піднімає руки вгору, роблячи ними благальний жест, а третій летить у прірву; інші бранці перебувають в жаху. Над фігурою царя-тріумфатора висічені дві багатокутні зірки, що символізують прихильність богів до переможця.

У період III династії Ура в XXII-XXI ст. до н. е.., коли по всій території Месопотамії була створена єдина широко розгалужена мережа бюрократичного апарату, пам'ятники мистецтва також набувають однаковості і стереотипності. Це в основному, скульптурні портрети правителів в позі величного спокою.

У палаці царів Марі, спорудженому на початку II тисячоліття до н. е.., археологи знайшли численні фрески із зображеннями жертвоприношень і сцен двірцевого життя. Художники спочатку наносили контури на гіпсову основу і, після цього, накладали фарби.

Особливого розквіту мистецтво Месопотамії досягло під час існування Ассирійської держави в VIII-VII ст. до н. е.. Цей розквіт знайшов відображення насамперед у ассирійських рельєфах, якими облицьовані палацові покої. На рельєфах зображені військові походи на ворожу територію, захоплення міст і фортець у сусідніх з Ассирією країнах. Особливо тонко передані характерні антропологічні й етнографічні особливості військовополонених ,що представляли різні народи і племена. Частина рельєфів містить також сцени полювання ассирійських царів. Для рельєфів з палацу Ашшурбанапала в Ніневії характерні велика тонкість і обробка деталей при передачі страждань поранених левів. Художники, які створювали ассирійське палацове мистецтво, повністю відійшли від древніх традицій статичного зображення людей і предметів, одночасно надавши досконалість жанровим сценам і збагативши їх пейзажними картинами.

Значних успіхів населення Стародавньої Месопотамії досягло в спорудженні палацових та храмових будівель. Вони, як і вдома приватних осіб, будувалися з сирцевої цегли, але на відміну від останніх споруджувалися на високих платформах. Характерною спорудою такого роду був знаменитий палац царів Марі, побудований на початку II тисячоліття до н. е..

Розвиток технології, ремесла і товарно-грошових відносин призвів у I тисячолітті до н. е.. до виникнення великих міст в Месопотамії, які були адміністративними, ремісничими і культурними центрами країни, і до поліпшення умов життя. Найбільшим за площею містом в Месопотамії була Ніневія, побудована на березі Тигра в основному при Сінаххеріб (705 - 681 рр.. до н. е.) в якості столиці Ассирії. Вона займала 728,7 га землі і була розташована у формі витягнутого трикутника. Місто оточувала стіна, яка мала п'ятнадцять воріт. На міській території крім палаців та приватних будинків розташовувався величезний царський парк зі всілякими екзотичними деревами і рослинами, включаючи бавовник і рис, насіння яких були доставлені з Індії. Ніневія забезпечувалася водою за допомогою спеціального акведука, який брав початок в 16 км від міста. У ассірійської столиці, цілком ймовірно, жило понад 170 000 осіб. Ще більше людей було у Вавилоні (мабуть, близько 200 000), який значною мірою був перебудований при Навуходоносорі II в VI ст. до н. е.. і займав площу в 404,8 га. У Вавилоні були вулиці протяжністю в п'ять і більше кілометрів. Стіни будинків часто були завтовшки двох метрів. Багато будинків мали два поверхи і були забезпечені всіма необхідними зручностями, включаючи ванні кімнати. Як правило, кімнати розташовувалися навколо центрального двору. Підлоги були покриті обпаленою цеглою, а внутрішні стіни покриті вапняним розчином. Поруч будинками багатіїв площею до 1600 кв.м. мали кілька дворів і понад двадцять кімнат, знаходилися споруди бідняків, площа яких не перевищувала 30 кв.м.

 








Дата добавления: 2014-12-12; просмотров: 655;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.