Набори мікросхем для процесорів AMD Athlon/Duron

Випустивши на ринок процесори Athlon/Duron, компанія AMD пішла на ризикований крок: для них не існувало наборів мікросхем системної логіки, а крім того, вони були несумісні з існуючими роз'ємами Intel для процесорів Pentium II/III і Celeron. Замість "підгонки" до існуючих стандартів Intel компанія AMD розробила власний набір мікросхем і на його базі системну плата для процесорів Athlon/Duron.

Цей набір мікросхем одержав назву AMD 750 (кодова назва Irongate) і підтримує процесори Socket/Slot А. Він складається з мікросхем 751 System Controller (компонент North Bridge) і 756 Peripheral Bus Controller (компонент South Bridge). He так давно AMD представила набір мікросхем AMD-760 для процесорів Athlon/Duron, який є першим основним набором мікросхем системної логіки, підтримуючим пам'ять DDR SDRAM. Він складається з двох мікросхем: AMD-761 System Bus Controller (компонент North Bridge) і AMD-766 Peripheral Bus Controller (компонент South Bridge). Ряд компаній, до числа яких увійшли VIA Technologies і SiS, створив декілька наборів мікросхем, розроблених спеціально для процесорів AMD типу Socket/Slot А. Це дало можливість компаніям-виробникам розробити декілька типів системної плати, що підтримує вказані мікросхеми і процесори Athlon/Duron, що дозволило, у свою чергу, відітнути неабияку частку ринку у компанії Intel.

4. Архітектура North/South Bridge (Північного/Південного моста)

Більшість ранніх версій наборів мікросхем Intel (і практично всі набори мікросхем інших виробників) створена на основі багаторівневої архітектури і містить компоненти North Bridge і South Bridge, а також мікросхему Super I/O.

North Bridge. Цей компонент є з'єднанням швидкодійної шини процесора (400/266/200/133/100/66 Мгц) з повільнішими шинами AGP (533/266/133/66 Мгц) і PCI (33 Мгц).

South Bridge. Цей компонент є мостом між шиною PCI (66/33 Мгц) і повільнішою шиною ISA (8 Мгц).

Super I/O. Це окрема мікросхема, приєднана до шини ISA, яка фактично не є частиною набору мікросхем і часто поставляється стороннім виробником, наприклад National Semiconductor або Standard Microsystems Corp. (SMSC). Мікросхема Super I/O містить звичайно використовувані периферійні елементи, об'єднані в одну мікросхему.

Набори мікросхем, створені за останні роки, дозволяють підтримувати різні типи процесорів, швидкості шин і схеми периферійних з'єднань.

North Bridge іноді називають контролером РАС (PCI/AGP Controller). По суті, він є основним компонентом системної плати і єдиною, за винятком процесора, схемою, що працює на повній частоті системної плати (шини процесора). У сучасних наборах мікросхем використовується однокристальна мікросхема North Bridge; у раніших версіях знаходилося до трьох окремих мікросхем, що становлять повну схему North Bridge.

South Bridge — компонент в наборі мікросхем системної логіки з нижчою швидкодією; він завжди знаходився на окремій мікросхемі. Одна і та ж мікросхема South Bridge може використовуватися в різних наборах мікросхем системної логіки. (Різні типи схем North Bridge, як правило, розробляються з врахуванням того, щоб міг використовуватися один і той же компонент South Bridge.) Завдяки модульній конструкції набору мікросхем системної логіки стало можливим понизити вартість і розширити поле діяльності для виробників системної плати. South Bridge підключається до шини PCI (33 Мгц) і містить інтерфейс шини ISA (8 Мгц). Крім того, звичайно він містить дві схеми, які реалізовують інтерфейс контроллера жорсткого диска IDE і інтерфейс USB (Universal Serial Bus — універсальна послідовна шина), а також схеми, що реалізовують функції пам'яті CMOS і годинника. South Bridge містить також всі компоненти, необхідні для шини ISA, включаючи контроллер прямого доступу до пам'яті і контроллер переривань.

Мікросхема Super I/O, яка є третім компонентом системної плати, сполучена з шиною ISA (8 Мгц) і містить всі стандартні периферійні пристрої, вбудовані в системну плату. Наприклад, велика частина мікросхем Super I/O підтримує паралельний порт, два послідовні порти, контроллер гнучких дисків, інтерфейс клавіатура/миші. До числа додаткових компонентів можуть бути віднесені CMOS RAM/Clock, контроллери IDE, а також інтерфейс ігрового порту. Системи, що містять порти IEEE-1394 і SCSI, використовують для портів цього типу окремі мікросхеми.








Дата добавления: 2014-12-12; просмотров: 857;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.